Priče sa terena

Rottweiler

Ovde u celosti navodimo priču o ubistvu jednog rotvajlera, koja nam je stigla preko sajta. Po Vladimirovoj izričitoj želji, navodimo i njegove lične podatke.
Priča je veoma potresna.

-----------------------------------------------------------

Povod za moje obraćanje vama  je poslednji dah ljudskosti koji u sebi čuvam, jer težina ovog događaja zbog kojeg vam se obraćam je po meni veoma važna. Kao osvedočeni ljubitelj životinja otac mi je bio golubar i odgajivač sitnih životinja (pre nekoliko godina sam pronašao sovu i poslao je udruženju za zaštitu ptica u Beograd, i bio pohvaljen od strane aktivista za adekvatnu negu i pravovremeno reagovanje), ne mogu da pređem preko ovog događaja.
 
Dana 22.09. između 17 i 17:30 h na Salašu Noćajskom, opština Sremska Mitrovica (ulica Tihomira Vasiljevića bb) na 50 m od moje kuće ubijen je pas sa ogrlicom i poreklom, rase rotvajler, pas koji je bio kod mene na salašu na čuvanju i brizi i koji je vlasništvo mog prijatelja, gosp. Gorana Stojanovića iz Sremske Mitrovice.

Prihvatiti na sebe brigu o psu starom tri godine, rasnom mužjaku koji je plenio svojom pojavom i veličinom u prvi mah mi se činilo kao veliki zadatak i razmišljao sam o tome dugo, da li da prihvatim ili ne. Prihvatio sam.
 
Pas je odlično prihvatio nove uslove života, dobio je novi prostrani boks i nove drugare, dva mala avlijanera koji su "velikog" gosta dočekali, pa ne bas srećni ali sa poštovanjem.  Keš, tako se rotvajler zvao, se prema njima odnosio kao prema domaćinima i ni trunku agresivnosti nije pokazivao, već je smatrao da je dobio nove drugare sa kojima može da se igra, što je bilo i prirodno za kucu koja je odrasla sa dva mala deteta, devojčica od 5 i dečak od 9 godina, bio je mnogo voljen i veoma poslušan pas. Moja briga za njega je bila stalna, jer salaš je malo udaljen od Sremske Mitrovice a psi zahtevaju pažnju, te smo na smenu majka, brat i ja, zajedno sa Goranom odlazili da vidimo kako protiče adaptacija na nove uslove. I komšijinog 15-godišnjeg sina Stevana sam sa radošću upoznao sa pridošlicom, sve u svemu idila zbog rešenog problema sa smeštajem i prilagođavanjem psa.  Svi smo se vezali za njega jer je slušao, posebno mi je bilo drago kad moj brat dođe sa malim detetom i nema ni trunke opasnosti za bilo koga jer je Keš bio maza i dobričina, slušao je osnovne komande i bio pažljiv prema nama.  Iz predostrožnosti zbog komšija bio bi u boksu da ne bi došlo do neke neželjene situacije kakvih je bilo sa mojim psima.

Prethodnih godina ubijena su mi dva psa (ponavljam da mi psi nisu agresivni) od strane komšije koji je 100 m udaljen od moje kuće. I sve bih to nekako kao čovek izdržao, da se nije desilo ovo podmuklo ubistvo.
 
Tog dana moja majka je iz zatvorenog dela placa (ograđen sa 80x20 m) izašla u baštu, za njom je pošao Keš. Za mesec dana koliko je bio kod mene nije izašao iz dvorista.  Zašao je u njivu sa kukuruzima  i nestao iz vidokruga na par minuta.Moja majka je krenula za njim i dozivala ga, ali nije ga videla od visokih kukuruza u njivi pored naše. Dok je otišla do kuce da mi javi na telefon (bio sam u Beogradu), desilo se ubistvo. Kako je život namestio karte, ja ne uspevam da dobijem Gorana i kažem da je Keš odlutao, majka nije čula hice,  Goran posle poziva moje majke dolazi da ga traži i niko ga ne nalazi. Ja sam se iz Beograda vratio oko ponoći, odlazim do stana u Mitrovici, uzimam ključeve od kuće i u gluvo doba noći se spremam da tražim psa. Moj prijatelj je morao zbog posla da ide u treću smenu... čujemo se telefonom, kaže mi da čim izađe sa posla, dolazi da ga tražimo.
 
Izašao sam u dvorište, zapalio vatru  i dozivao ga, mislim u sebi..."Uplašen je, sam, ostaće tu gde je, naći ću ga ujutro"... Izazio bih iz dvorišta, gde god bih čuo šuškanje, pomislio bih da je on i viknuo bih: "Keš, 'ajde u boks!!! 'Ajde, brzo!!!" A zebnja mi se uvlačila u srce, u tišini pored vatre sedim i osluškujem,  krenem po mraku i njivama da ga tražim i dozivam... Čule su me komšije svuda u kraju kako sam ga dozivao, bez odmora! Sedim, tražim, šetam, osluškujem lavež pasa, plašim se da ću čuti hice iz puške...vec se loše osećam, i još se nadam.
 
Jutro, sedam sati,Goran dolazi, istog momenta krećemo ponovo u češljanje terena, možda će se sada pojaviti, došao je "gazda". Prolazi automobil, vidim komšiju Dragana limara, ide do radionice preko puta mog placa, udaljen sam od njega i on prolazi, okrećem se i vidim u daljini da je stao sa Goranom. Zvoni mi telefon - Goran me zove i kaže mi da dođem.

Dotrčao sam i čujem od komšije Dragana da je čuo dva hica, tu naspram našeg placa iza kukuruza, ali nije siguran, jer je mozda svadba u blizini (u Mačvi svadbe traju po tri dana) i da proverimo tu stranu desno od placa.

Ulazim u kukuruze, tražim psa i vec se plašim za ishod. Nema ga nigde.
Vidim komšinicu, i pitam da li zna ko je pucao juče popodne.
Odmahuje da ne zna.  Nalazimo tragove krvi i već mi je loše, ovo je siguran znak da je ubijen, tela nema.
 
Pozivamo policiju koja nedugo po pozivu dolazi na to mesto u bašti iza kuće gde smo pronašli krv, saznajemo od komšije  Đ. J. da je komšija Jovica Gligorović (ul. Stojana Čupića  br. 55, salaš Noćajski ) koji živi sto metara od moje kuće, isto toliko i od kuće Đ. J. prešao iz svog dvorišta u dvorište drugog komšije, pucao  i sa dva hica  usmrtio psa. Bez opomene, upozorenja, ili bilo čega sličnog. Stavio ga je u kolica i odneo. Nije hteo da ga upozori, mogao je da puca u vazduh, i on bi pobegao nazad u moje dvorište. Nije hteo!!!
 
Proveravamo da li je to istina i ko je u njegovoj kući vlasnik lovačke puške. Policajci ponovo dolaze radi provere o poreklu oružja. Saznajemo da ilegalno poseduje lovačku pušku, i iz razgovora sa Đ.J. saznajemo da ti slučajevi ubijanja životinja nisu prvi put, već da je to porodična tradicija, bilo da truju, ili vatrenim oružjem ubijaju pse.

Došli su i pripadnici kriminalne tehnike i slikali mesto zločina i tragove krvi koji su bili vidljivi. Puška je nedugo zatim posle provere oduzeta iz kuće, a brat okrivljenog je potvrdio da je Jovica Gligorović pucao. Okrivljeni je pronađen na radnom mestu i priznao je da je ubio psa, odvezao ga dva kilometra dalje i bacio kraj puta.Telo je pronađeno u saradnji sa odeljenjem policije   Mačvanska Mitrovica, zajedno sa okrivljenim koji je pokazao mesto gde je bacio telo.
 
Ono što  posebno izdvajam kao scenu koja ilustruje bestijalnost okrivljenog i što me je potreslo, je scena kada je komšija Đ. J. predao ogrlicu od Keša Goranu, ogrlicu koju je ubica skinuo sa mrtvog psa i dao prethodno Đ. J. Simboliku toga čina nisam shvatio i sigurno je da ću jednog dana saznati, kada ovaj ubica izađe sa robije.

Po rečima policije, okrivljeni Jovica Gligorović se ogrešio o tri tačke zakona:
- Nelegalno posedovanje oružja i municije.
- Mučenje i ubistvo životinje.
- Izazivanje opšte opasnosti.
 
Zahvaljujem se policiji na reakciji, i sa nestrpljenjem očekujem proces u opštinskom sudu u Sremskoj Mitrovici. O ovom slučaju i rešenju protiv okrivljenog ću vas obavestiti kada bude donesena presuda.
 
Keš je sahranjen u mom dvorištu u senci stare tresnje.
 
S'  poštovanjem,

Student fakulteta za medije i komunikacije,
                                                                                                   Vladimir Bozović,

naselje Stari Most 21/8 22000 S. Mitrovica,
tel. 064/9157 811 i 022/625-554

-------------------------------------------------

Kroz primer ove tužne priče, provlače se saveti šta treba učiniti ako bi se nekoj drugoj životinji desilo nešto slično.

Na žalost, u Srbiji ima veoma mnogo ljudi koji su naoružani, pa i lovačkim naoružanjem, i pri tome problematičnog ponašanja i morala pa i sa psihijatrijskim dijagnozama - mada većinom nisu na posmatranju od strane stručnjaka i policije, niti na lečenju...

Dozvoljavamo svima koji učestvuju na drugim sajtovima, forumima i diskusionim grupama, da i tamo objave ovu priču.

Srodni članci (po ključnim rečima)

Com Content 274 48
Šest geparda, čudo prirode... Johanesburg -- Ženka geparda donela je na svet šest mladunaca, što je veoma neobično. Gepardi inače na svet donose najviše tri mladunca. Majka i mačići su dobro i nalaze se na ranču za divlje životinje Kango, u Južnoafričkoj Republici. Šest malih geparda na rođenju nisu imali više od 230 grama. Majka je na svet donela sedam mladunaca, ali je jedno uginulo.Johanesburg -- Ženka geparda donela je na svet šest mladunaca, što je veoma neobično.Gepardi inače na svet donose najviše tri mladunca. Majka ...
Com Content 510 48
I dalje traje pokolj kitova na Farskim ostrvima!... Na Farskim ostrvima - koja pripadaju Danskoj - i dalje se održava pokolj kitova... Pored Japanaca, koji svake godine pobiju na hiljade delfina i kitova, pri čemu te inteligentne i druželjubive životinje vrište u samrtnom ropcu dok ih kolju, to je druga zemlja neverovatno okrutne, varvarske, nepotrebne i surove "tradicije".Na Farskim ostrvima - koja pripadaju Danskoj - i dalje se održava pokolj kitova (tzv. pilot-kitovi)... Pored Japanaca, koji svake godine pobiju na hiljade delfina i kitova, pri...
Com Content 1481 48
Bulevar ostaje bez platana... Beogradski Bulevar kralja Aleksandra ostaće bez 400 platana. Iako se građani protive seči drvoreda, u "Zelenilu" tvrde da je uklanjanje stabala neminovno. Polovinom februara, zbog rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra, trebalo bi da počne seča platana u toj ulici. Dok studija Šumarskog fakulteta pokazuje da su stabla još pre tri godine bila u lošem stanju i da je njihovo uklanjanje neminovno, mnogi građani protestuju.     28. januar 2010. | 17:12 | Izvor: B92 Beograd -- Beogradski Bu...
Com Content 1686 48
U Beogradu otvorena hitna pomoć za životinje ... Beogradski psi i mačke od danas mogu da se leče po evropskim standardima. Specijalna Hitna pomoć koja će zbrinjavati povređene vlasničke i napuštene pse i mačke, počela je da patrolira beogradskim ulicama. Svako ko ugleda povređenu životinju, o tome može da obavesti ovu službu na telefon 062/80-90-333 od osam do 16 sati.Služba raspolaže jednim vozilom hitne pomoći i ambulantom sa salom za hitne intervencije i postoperativnim blokom. Lečenje napuštenih pasa i mačaka finansiraće se iz budžeta „Vet...
Com Content 295 48
Pobeđeno kravlje ludilo?... Naučnici su genetskim inženjeringom stvorili desetak krava u kojima nema proteina koji mogu da budu uzročnici kravljeg ludila. Kako piše onlajn magazin Nature Biotechnology, gen koji je odgovoran za nastajanje priona stavljen je pod kontrolu, saopštili su američki i japanski naučnici, a AP ocenjuje da bi krave mogle postati imune na tu bolest, koja napada i uništava njihove mozgove.Naučnici su genetskim inženjeringom stvorili desetak krava u kojima nema proteina koji mogu da budu uzročnici kravl...

Komentari   

+10 # Sladjana 03-10-2008 17:49
Uzas!!!! Zelim mu da nikad ne izadje iz zatvora!!! Nije Hriscanski drugome zeleti zlo ali ljudi poput tog coveka ne zasluzuju da zive!!!!
+7 # NADA 07-10-2008 13:31
ŠTO GOD ZADESI ŽIVOTINJU.UBRZO SNAĐE I ČOVEKA!
+8 # Aleksandar 15-10-2008 10:27
Nemam reci...Ne smem ni da pomislim sta bih napravio da neko to pokusa da uradi mojim psima...naravno ovo nije poziv na linc vec samo moja reakcija na slicne dogadjaje...pit am se koliko su to ljudi u stanju da budu neljudi?!...stv arno tuzno...
+10 # Duca 17-10-2008 00:15
Ovo je strasno, taj bi i u coveka pucao. Treba mu suditi za hladnokrvno ubistvo sa prdumisljajem.. .On je zlikovac...STRA SNO
+2 # Petar Stefanovic 23-10-2008 00:19
Da je ubio mog boxera odrobijao bi ga ali ladno , majku mu je...
+3 # Vanja 23-10-2008 15:23
Mojim roditeljima su prosle godine ubili u dvoristu psa, pucajuci s ledja! Znaci pas je bio zatvoren u dvoristu i kad je ustreljen kretao se od napadaca. Uz to kod mojih roditelja su bila u poseti i moja deca, koja se po ceo dan igraju u dvoristu, i nedaj boze sta se sve moze dogoditi kad neko da sebi za pravo da u tudjem dvoristu puca i ubija neduzne zivotinje. Pas je inace bila zenka, 13 godina stara, mirna miroljubiva, pametna i voljena.
Zvali smo miliciju koja je izvrsila uvidjaj ali nista nisu mogli da urade jer nije bilo ocevidaca, a desilo se u sred dana. Cak niko nije cuo ni pucnje od nasih ukucana.
Meni je licno muka od tih nazovi lovaca koji od svega lovackog poseduju samo pusku i ubijaju sve zivo oko sebe ne vodeci racuna ni o najosnovnijim pravilima prilikom koriscenja vatrenog oruzja.
+3 # Mira Malinic 12-11-2008 08:16
Zaista je UZAS.I ja u Vranju imam takve zlotvore protiv koih se borim.Nedavno su izvrsili masovno trovanje pasa kako veterinari kazu Kalij cijanidom.Trazi la sam od gradske vlasti ,u kojoj sam i ja da se nesto ucini po pitanju zastite zivotinja i na moju srecu Dobila sam razumevanje od pojedinaca i sad pokusavam da sve to realizujem.Nada m se da cu u tome i uspeti
+1 # angelina lazovic 12-11-2008 17:58
Ne znam sta da kazem,osim da su ljudi monstrumi,danas mi je uginulo mace jer ga je neko djubre otrovalo i to nekom vrstom nervnog otrova pa je umiralo u mukama ceo dan,tako da smo van sebe svi u kuci,stvarno mislim da bi takva osoba sutra ubila i neko dete samo da mu se moze,najstrasni je od svega je sto smo potpuno bespomocni,a kada sam morala da ga stavim onako mrtvog u kutijicu da ga sahranimo nisam imala snage.
+5 # Milica 24-11-2008 22:45
ovo je uzas stvarno:(( mnogo mi je zao ja imam dva ljubimca takodje rotvajlera nebi htjela da mu se to desi:((i neka se ta osoba nikad ne vrati iz zatvora!!!ja sam ljubitelj ljubimaca da se to meni desilo taj gad bi ga skupo platio:(((
+6 # milos 28-11-2008 00:39
mog psa neko da pipne, to bi bilo kao da mi je dirao moju krv.Ja sam za duplo ostrije zakone sto se tice zakona malretiranja pasa bilo kakvo bilo kakvo ponavljam mucenje,to nema smisla,ko bre moze da digne ruku na psa,najmilija zivotinja!!ako je otisao u zatvor,i srecu u zivotu nikad ne nasao vise!!Pomoz bog samo da se otvori neki azil za kuce koje lutaju da nadju prvog vlasnika,to mi je velika zelja!! pozdrav
+3 # Dina 17-01-2009 13:13
Ovo je strasno!! Stalno slusam price o trovanju zivotinja, a imala sam par slucaja i u kraju jer komsije ne zele da se psi igraju pored dece. Drago mi je da je covek zavrsio u zatvoru, posto se to u nasoj zamlji ne desava!! Ubiti psa ili neku drugu zivotinju je kao ubiti dete, a nema gore stvari od toga. Dosta mi je vise da na vestima i u novinama citam o napadima pasa na ljude, a da se o masakru nad zivotinjama cuti! Narocito zato sto zivotinja ne napada bez razloga jer nije pokvarena!
+1 # Shark_ 12-03-2009 00:48
Pa ja bi ga zadavio zubima u tom trenutku...razu mem da ga je pas napao aliiz cista mira pa jebo bi mu mamu maminu djubre jedno,i treba u zatvor da ga guze i razguze!!!
+4 # Vanja 29-07-2009 12:34
Nema loših pasa ali ima loših vlasnika. Tako da i kada pas uradi nešto loše nije kriv. Tužna i teška priča , Nažalost , kod nas je mnogo loših ljudi koje bezrazložno mrze životinje . Imam 8 pasa , od toga 2 rotvajlera , mužjaka i ženku, divna , nežna bića puna ljubavi. ne verujem u priču o lošem psu , to ne postoji , ali loš čovek... ima ih previše. Kazna , tom groznom čoveku, treba da bude strašna , kao i njegov zločin što je. Možda će to zaustaviti neke druge , bezdušne ljude koji svoje komplekse i poremećaje leče na najboljem čovekovom prijatelju, PSU.
-2 # nemanja 15-10-2010 23:12
Ubiti psa na ovakav nacin je nesto sto se ne sme tolerisati,na prvom mestu jer je to krsenje zakona!Ja bih doneo ovakav zakon:"Ako pas ili macka lutalica udju na teritoriju dvorista vlasnika,vlasni k ima pravo da takvog psa ili macku odstreli"!Sve drugo,poput ovog,treba kazniti!
+3 # zana 03-12-2010 23:51
Na ovu tuznu i potresnu pricu samo mogu da kazem da sam pozitivno iznenadjena reakcijom policije....sva ka im cast...a taj gad sto je ubio psa kada izadje iz zatvora bice manji od makovog zrna jer su takvi obicno najvece kukavice,ne smiju nikom nista da kazu a izivljavaju se na onima koji su nemocni
+3 # Anonimni 10-11-2011 19:53
da je mog ljubimca tako ubio, lično bih mu presudio, svašta bi bilo, novine bi pisale o nama, nisu bitne posljedice....
+3 # ichigeki 03-02-2012 02:00
Imao sam (ne)priliku da slicnu pricu cujem i uzivo, jos je gore sto ju je pricao izvrsilac slicnog zlocina, a najgore od svega je sto je taj izvrsilac bio moj rodjak i sto izgleda kao normalan, pa cak i "dobar" covek....sve dok ne saznas da je lovac. A onda ti je sve jasno....
Jednostavno, ti ljudi imaju psihopatske poremecaje licnosti sto ce reci da imaju poremecen sistem razlikovanje dobra od zla.
Mogu da pricam kako bi takve trebalo vezati i tuci palicom dok im sve kosti ne budu slomljene, spaliti na lomaci, oderati zive ali....ko sam ja da sudim.
Iskreno se nadam da ce taj (ne)covek i svi njemu slicni jednog dana, na ovom ili onom svetu, potpuno shvatiti svu tezinu takvih svojih nedela i za vecnost morati to da nose na dusi....to ce im biti najveca kazna.
+2 # Maja89 17-10-2012 15:02
Ja sam vlasnica jednog milog rotwajlera starog svega godinu dana. kada ga shetam,ljudi se sklanjanju na drugu stranu ulice. Ili me opsuju zashto shetam "takvog" psa. On ima svoje ogradjeno dvorishte i svoju kucicu,na prvi pogled izgleda opasno,ali u stvari on je jedno milo shtene,mala beba tako reci. Jeste da ima 45kg. Ali u prici rotwajlera ja cuvam njega ,a ne on mene :) Cak i ako ne poznata osoba udje (a toga je retko,jer cim ga vide,donose pogreshne odluke) on ni glavu ne podigne koliko ga mrzi. Mislim da je to velika rupa u zakonu,nisu trebali da ga zatvore,nego su trebali da mu presude isto kao shto je on presudio Keshu. Srdacan pozdrav Vladimiru!

Najčitaniji tekstovi

Novi tekstovi

Sponzor BeGeVege festivala

Zdrawo Slatko

Foto Galerije

Časopis Udruženja

szz casopis6 7 thumb

szz casopis4 5 thumb

szz casopis2 3 thumb

szz casopis01 thumb

SZZ @ Facebook

PRIJATELJI SAJTA

Srodni članci (po ključnim rečima)

Šest geparda, čudo prirode

Detaljnije »