O zlostavljanju

Question Mark RedZlostavljanje životinja

PITANJE:
Javljam se kao zabrinuti ljubitelj životinja i sam sam imao psa 13 godina i veoma sam iziritiran ophođenjem vlasnika crnog vučjaka; smatram da je veoma zapostavljen, ne hrane ga redovno, neredovno čiste, ide po svojim fekalijama i zimi se smrzava napolju. Želim da prijavim to da bi neko napokon intervenisao. Napomena: vlasnik poseduje oružje i voleo bih da ostane anonimno zbog nezgodnog vlasnika. Hvala najlepše.

PITANJE: U ponedeljak ujutro oko 9 sati je neko autom udario psa na Banovom brdu na očigled mnogih svedoka. Kažu da je auto jurio. Povrede psa su bile velike i vidne kao i strahoviti bolovi koje trpi. Taj 'neko' je samo nastavio dalje da vozi. Pas je posle nekog vremena pokušavao da se skloni sa ulice i skloni u neki zaklon. Pošto su mu povređene zadnje noge i verovatno karlica i kičma, mogao je samo da se na prednjim nogama vuče i tako kreće. Čim su ga spazili pse lutalice, počeli su da ga napadaju. Tu su nesrećnom psu priskočili u pomoć neki moji susedi i uspeli da ga odbrane.
...
Ja nisam član ni jednog udruženja već samo ljubitelj životinja koji željno iščekuje da ono što gledam na Animal planetu i emisijama "Animal police" postane i naša svekodnevica. Mene takođe zanima postoji li zakon koji sankcioniše ili kažnjava gaženje psa i ko je za to nadležan? Može li se taj neko naterati da plati sve troškove lečenja i odgovara za takvo ponašanje jer je isto ovako mogao da udari autom i ubije i neko dete kojih je u ovom slučaju bilo u izobilju oko psa u trenutku udarca autom...

PITANJE: 26.12.2007. godine mi je pas rase nemački ovčar otrovan. Znam ko je to uradio i želim da odgovaraju za ubistvo. Molio bih vas da mi se javite ako postoji šansa da mi pomognete, jer se ne može završiti na ovome.

PITANJE: Već četiri godine sarađujem sa nekoliko društava za zaštitu životinja u Beogradu sa ciljem zbrinjavanja pasa i mačaka lutalica. Na žalost moram da napomenem da nisam imala u tome onoliku podršku od njih koliko sam očekivala. Sama sam koristeći sve svoje materijalne i druge mogućnosti udomila preko pedeset pasa i mačaka. Dve kuce sam lično usvojila i zbog njih sam živela kao podstanar dve godine u kući sa dvorištem, kako bih im obezbedila normalne uslove za život. Na žalost pre desetak dana obe su otrovane kreozanom od strane jednog od komšija. Čitav slučaj je prijavljen policiji, koja nije uopšte izašla na lice mesta, vec sam ja morala da odem u stanicu i dam izjavu. Oba psa su odneta na Veterinarski fakultet gde je urađena autopsija, a uzorci organa su predati na VMA na toksikologiju radi analize. Čovek, za koga imam i svedoka koji je video da ubacuje otrov u dvorište, i dalje maltretira pse lutalice iz kraja i verujem da je pitanje dana kada će ponovo da baci otrov. Danima pokušavam da ih sklonim u neki od azila, ali bezuspešno. Svaka pomoć u vidu saveta bi mi dobro došla. Stvarno sam spremna da preduzmem sve zakonske mere da se spreči divljanje i nekažnjeno ponašanje psihopata po ulicama. Kažite mi da li može išta da se učini ili je vreme da uzmemo zakon u svoje ruke. U nadi da ćete da mi odgovorite i da uspostavimo zajedničku saradnju, srdačno Vas pozdravljam.

PITANJE: Obraćam vam se sa velikom nadom da ćete učiniti nešto na planu stalnog ubijanja pasa lutalica bez poštovanja ikakvih pravila. Naime pre mesec dana sam izgubio psa i prilikom potrage saznao sam da su na teritoriji grada Lazarevca tj. površinskih kopova Kolubara bili šinteri Javnog komunalnog preduzeća sa Uba po ugovoru sa RB Kolubara. Kako sam jako vezan za psa preko ličnih veza uspostavio sam kontakt sa direktorkom pomenutog preduzeća koja je bila jako ljubazna ali mi je saopštila da su svi uhvaćeni psi ubijeni iako je, kako sama kaže, svesna da je to protivpravno. Srećom, moj pas nije bio tamo ali mi savest ne dozvoljava da o ovome ćutim. Postavlja se pitanje kako može neko bez ikakve dozvole i potpuno protivpravno ubijati pse po Srbiji a da o tome niko ne govori. Molim vas o ovome obavestite nadležne i preduzmite sve što imate u nadležnosti da ovaj odvratni zločin sprečimo i naučimo da u budućnosti živimo sa našim velikim prijateljima psima. S' poštovanjem, ljubitelj životinja.

ODGOVOR: U Skupštini Srbije je konačno usvojen Zakon o dobrobiti životinja; međutim, pun je manjkavosti.

Nacrt zakona ima brojne manjkavosti, na šta je udruženje ''Sloboda za životinje'' pripremilo i predalo primedbe, ali naše primedbe, na žalost, nisu imale mnogo odaziva među političarima.

Postoji i član 269 Krivičnog zakonika Srbije, koji glasi ovako:

Ubijanje i mučenje životinja

Član 269.


(1) Ko kršeći propise ubije, povredi ili muči životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.
(2) Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili je delo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

U međuvremenu, uvedene su izmene ovog člana zakona i uvedene restriktivnije mere. O tome navodimo informacije sa bloga "Pravna zaštita životinja" (gde možete naći i mnoštvo drugih korisnih pravnih saveta):

"Nakon izmena i dopuna Krivičnog zakonika koje su učinjene 2009. godine kazna za osnovni oblik ovog dela je pooštrena, a dodat mu je još jedan teži oblik. Tako se od 2009. godine za osnovni oblik krivičnog dela ubijanja i zlostavljanja životinja (član 269. stav 1.) učiniocu može izreći novčana kazna ili kazna zatvora do 1 godine, za njegov prvi teži oblik (član 269. stav 2.) učiniocu se može izreći novčana kazna ili kazna zatvora do 3 godine, a za njegov drugi teži oblik (član 269. stav 3.), učiniocu se mogu izreći zajedno novčana kazna i kazna zatvora od 3 meseca do 3 godine.

Sada član 269. Krivičnog zakonika Republike Srbije glasi ovako:

Ubijanje i zlostavljanje životinja

1. Ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
2. Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili je delo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.
3. Ko iz koristoljublja organizuje, finansira ili je domaćin borbe između životinja iste ili različite vrste ili ko organizuje ili učestvuje u klađenju na ovakvim borbama, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom."

U slučajevima zlostavljanja, mučenja i ubijanja životinja, jedino što možete uraditi je da prijavite počinioce policiji (oni JESU nadležni za takve slučajeve, i ako tvrde suprotno, to znači da nisu upućeni u to što treba da rade, ili žele da izbegnu zakonsku odgovornost!). Dobro bi bilo da im kažete za ovaj član Krivičnog zakonika, jer policajci često nisu upućeni u to da on postoji. O dotičnom slučaju bi trebalo obavestiti i neko od udruženja za zaštitu životinja u vašem okruženju. U slučaju trovanja jednog ili više pasa ili drugih životinja, treba obavestiti i veterinarsku inspekciju i oni su dužni da izađu na lice mesta, da naprave zapisnik i obezbede obdukciju otrovanih životinja. (Na žalost, često ćete u takvim slučajevima vi sami morati da se potrudite da obezbedite ove postupke ili da nadležne naterate da po zakonu obave svoje dužnosti.) Od savesnosti policajaca i sudova će zavisiti dalji ishod svakog od tih slučajeva... Ipak, ohrabrujuće je da su predate i u sudu procesuirane prve krivične prijave za zlostavljanje životinja u Srbiji.

Statističke podatke o procesuiranim slučajevima ubijanja i zlostavljanja životinja možete naći ovde: "Krivično delo ubijanja i zlostavljanja životinja u Srbiji – zvanične pravosudne statistike."

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Namerno pojedinačno i masovno trovanje pasa, mačaka i drugih životinja

PITANJE:
Interesuje me ko je zadužen za uklanjanje kreozana? Naime, danas sam primetila veću kolicinu žutog praha ispred svoje zgrade (imam psa, a komšije prete da će ga otrovati), zvala policiju i sve gradske službe (komunalne, sanitarne...) i ništa nisam uspela da postignem, masa i dalje stoji ispred ulaza. U policiji su mi rekli da im je muka od takvih prijava.

ODGOVOR: To što im je u policiji ''muka od takvih prijava'' ukazuje na činjenicu da su u Srbiji veoma česta namerna trovanja pasa i mačaka (a i drugih životinja koje pojedu te otrovane mamke) od strane pojedinaca i institucija koje ne bi smele da rade tako nešto.

Koliko god njima bilo ''muka'' od toga, vi insistirajte da obavljaju svoju zakonom određenu dužnost, a o postavljenom otrovu obavestite i veterinarsku inspekciju u svom mestu i oni su dužni da organizuju uklanjanje otrova, koji predstavlja javnu opasnost.

------------------------------------------------------------------------

Nauslovno držanje pasa i mačaka u stanovima

PITANJE:
Poštovana gospodo, u ulici ..., u stanu br.8 zivi covek sa psima. U pitanju su lutalice pokupljene sa ulice. Iz tog stana se širi neopisivi smrad, i sve veća buka. Čovek ne komunicira ni sa kim, ne radi i živi već nekoliko godina bez struje, vode i grejanja. Veoma se čudno ponaša, što izaziva strah kod ostalih stanara. Strahujemo od nekakve zaraze. Smrad koji se sve više širi iz tog stana je sve nepodnošljiviji, tako da je higijenska situacija zabrinjavajuća za širu okolinu, imajući u vidu da se radi o stambenoj zgradi u širem centru grada. Sami psi su zatvoreni na terasi, ili u prostorijama dugo vremena, odnosno ne izlaze napolje. Ne možemo ni da zamislimo čime ih hrani, a higijenu da ne pominjemo. Mislimo da bi te pse trebalo osloboditi, a stan detaljno dezinfikovati, i to što pre. Da li nam možete pomoći? Pozdrav iz Užica. Unapred veliko HVALA.

ODGOVOR: Ovakvi slučajevi se mogu prijaviti veterinarskoj i sanitarnoj inspekciji u vašem mestu. Međutim, uvek se postavlja pitanje šta će se desiti sa životinjama koje se nalaze u takvim uslovima, jer se skoro redovno dešava da završe kod šintera, surovo ubijene na neki od načina koje mogu smisliti samo bolesni umovi...

--------------------------------------------------------

Usamljeni psi u stanovima

PITANJE:
U stanu do mene je pas koji je sam i danju i noću, a vlasnici stana ga obilaze jednom dnevno. Pas neprestano cvili i zavija i danju i noću. To traje godinu dana. Da li vi možete pomoći i nekako rešiti problem, jer ja više nemam snage da slušam krike te jadne životinje.

PITANJE: Ljudi koji zive iznad mog stana imaju pudlu koju ostavljaju cesto samu. Zakljucavaju je u kupatilo gde ona udara u vrata i kuka po ceo dan. To traje godinama. Tuzno mi je da slusam jadno kuce po ceo dan. Da li postoji neka sluzba ili kome da se obratimo za ovu torturu koju vrse nad jadnom zivotinjom?

ODGOVOR: Pokušajte prvo lično da razgovarate sa vlasnicima tog psa i stana u kome se on nalazi, da vidite u čemu je problem. Zameranje sa njima nije rešenje. Pošto je svuda u Srbiji problem nepostojanje azila ili njihov nedovoljan broj i mali kapaciteti, skoro je sigurno da će taj pas biti ubijen ukoliko slučaj prijavite nadležnim organima...

Na žalost, mi živimo u Srbiji, gde mnoge zakone nemamo ili se oni ne poštuju, i ovde nemamo KO da oduzme zlostavljane životinje, niti GDE da ih smestimo... Aktivisti u velikoj većini udruženja za zaštitu životinja bi najviše voleli kada bi - poput velikih stranih udruženja - imali mogućnosti da zbrinjavaju zlostavljane životinje i da ih potom udomljavaju kod boljih ljudi... ali mi živimo u Srbiji, gde su takve stvari još uvek neostvarive, i ko zna kada i da li će toga ikada biti...

-------------------------------------------------------------

Zlostavljanje konja

PITANJE: Želela bih da saznam šta se može uraditi i kako se može zaustaviti čovek koji konstantno maltretira i bije konje na hipodromu. Ima mnogo ljudi koji bi mogli potvrditi ovu priču. Molim Vas da me uputite i da mi kažete sta možemo da uradimo povodom toga.

ODGOVOR: I u ovom slučaju važi član 269 Krivičnog zakonika Srbije, na osnovu čega se može poslati krivična prijava. Na žalost, i ovde važi konstatacija da su nam - zbog toga što još uvek nemamo Zakon o dobrobiti/zaštiti životinja – mogućnosti delovanja u ovakvim slučajevima veoma sužene...

SVAKA opština u Srbiji krši zakone i opštinski funkcioneri dozvoljavaju ubijanje pasa i mačaka na razne veoma okrutne načine, koji bi bili najprikladniji za filmove strave i užasa i za bolesne umove, što izvršitelji takvih zločina zapravo i jesu.

----------------------------------------------------

Šinteri

PITANJE: Upravo smo sa prozora gledali kako radnik "zoohigijene" na Banjici lovi i ubija psa udarcem u glavu! Zapisala sam broj njegovih tablica jer ne znam šta da radim i gde da prijavim ubicu!

PITANJE: U mom gradu Leskovcu je od 11. marta ove godine počela akcija trovanja pasa lutalica. Molim Vas kažite mi kako da ih zaštitim od zlobnih ljudi koji ih ubijaju? To ne sme da se radi jadnim životinjama već im treba obezbediti dom, a ne oduzimati im živote!

PITANJE: U Nišu i dalje šinteri masovno ubijaju pse lutalice, i to tek okoćene štence uz objašnjenje "glava je glava", i niko ne može stati na put bespravnom uzimanju života nezaštićenih živih bića, što dovodi do zaključka koliko je (NE)humano društvo u kome trenutno živim. Za mene je to veoma potresno, ali ne znam kako stati tome na put i kako kao pojedinac mogu zaustaviti te ljude u kojima ne postoji nikakva vrsta saosećajnosti i ljudskosti. Molim vas zaustavite ih i pomozite niškim psima lutalicama da i dalje žive svoje živote na čije oduzimanje niko nema pravo.

PITANJE: Pogledajte kakve usluge nudi novosadska ''JKP Čistoća'' "Građani koji više ne žele da imaju svoje kućne ljubimce mogu se obratiti ovoj službi, koja dolazi na prijavljenu adresu i besplatno preuzima životinje." Molim vas da pokrenete neku akciju i obavestite medije. Pa zar ljubimci koje neko više ne želi da drži moraju biti odmah ubijeni bez mogućnosti da žive u nekom azilu ili da ih neko drugi udomi?!

JKP Čistoća takođe promoviše lov na napuštene pse i mačke jer ih otkupljuje: "Otkup pasa ili mačaka lutalica (po komadu) din 540,00"

PITANJE: Javljamo se iz Jagodine, druženje za zaštitu životinja ''Argos''. Ovih dana gradonačelnik Dragan Marković Palma daje zeleno svetlo da se napušteni psi masakriraju! Želeli bismo da vam pošaljemo više podataka, fotografije pasa od kojih su neki vec uginuli... Možete li nam pomoći da dođemo do nekih medija, pisanih ili elektronskih, lokalno to ne možemo učiniti jer je gradonačelnik autokrata... (Februar i mart 2008. godine.)

PITANJE: Molim vas, pomozite životinjama grada Jagodine...Nedavno su ''Standard'' i Veterinarska stanica počeli da skupljaju jadne smrznute pse lutalice, i posle maltretiranja, ubijaju ih... Niko nema pojma o tome, nije javljeno niti u dogovoru sa državom, rade sve to protiv zakona, uz izgovor da je jedan mali pas ubio sedam ovaca na koloniji Đurđevo brdo.Građani su u dva navrata spasli neke pse, a nekima nema ni traga ni glasa. Loviće ih i dalje bez ikakvog naloga, protivno zakonima i tajno. Šire se priča po gradu da gradski budžet nema novca za ishranu mesojeda u zoološkom vrtu, pa ih hrane psećim mesom...

Dodajemo da imamo slične prijave i iz drugih mesta i u vezi sa drugim zoo vrtovima, pri čemu i neka privatna lica hvataju pse po ulicama, malo ih utove i zatim ilegalno prodaju ljudima koji ih predaju zoo vrtovima za ishranu divljih životinja mesojeda! To je, naravno, kriminalni akt za koji bi trebalo počinioce smestiti u zatvor, a ne treba ni naglašavati da se na taj način ugrožavaju zdravlje i život životinja u zoo vrtovima, jer psi sa ulica mogu biti prenosioci brojnih bolesti ukoliko nisu pod veterinarskom kontrolom.

ODGOVOR: Na insistiranje udruženja ''Sloboda za životinje'', Uprava za veterinu je poslala odgovor, po kome su izričito protiv ubijanja pasa i mačaka pohvatanih na ulicama.

Izdvajamo deo njihovog odgovora:

Kao što smo više puta ponovili, stav Uprave za veterinu je da se ne sme vršiti ubijanje napuštenih pasa, već isključivo njihovo zbrinjavanje na humani način, smeštaj u prihvatilište, klinički pregled, trijaža, obeležavanje i vakcinacija od strane veterinarske službe i trajno udomljavanje. Uprava za veterinu smatra da je ovo jedini pravi i svrsishodan način rešavanja ovog problema.

Ceo njihov odgovor možete pročitati na sajtu Udruženja:
Stav Uprave za veterinu po pitanju ubijanja pasa .

Međutim, i lokalne vlasti Niša i drugih opština se pozivaju na to da su dobili odobrenje od Ministarstva poljoprivrede i Uprave za veterinu da ubijaju pse i mačke i pouzdano tvrdimo da državni funkcioneri igraju dvostruku igru i da se ne pridržavaju zakona države u kojoj žive. U takvim okolnostima, trebaće još mnogo vremena da se ove odredbe počnu bez izuzetka primenjivati u praksi, a dotle će još mnoge životinje platiti svojim životima...

U slučaju trovanja pasa i drugih životinja, slučaj treba ODMAH prijaviti policiji i veterinarskoj inspekciji a oni su dužni da izađu na lice mesta i da naprave zapisnik. Ukoliko nađete mamke sa otrovom (to mogu biti na primer kobasice ili urolnano meso), pokupite ih na bezbedan način, dobro zatvorite u najlonskim kesama i sačuvajte u frižideru (ne zamrzavati ih) da bi se eventualno napravile toksikološke analize. Treba da insistirate da veterinarska inspekcija naloži obdukciju otrovanih životinja. Na žalost, detaljne toksikološke analize su skupe i rade se samo na VMA, ali u nekim slučajevima iskusan veterinar na osnovu karakteristika otrovne supstance i simptoma kod otrovane životinje može da pretpostavi koji je otrov u pitanju. Protiv poznatih trovača (pojedinaca ili institucija) podnose se krivične prijave na osnovu člana 169 Krivičnog zakonika Republike Srbije, kao i zbog izazivanja opšte opasnosti po zdravlje ljudi jer te otrovne mamke je moglo pojesti i neko dete ili siromašni građani.

PITANJE: Pišem vam iz Leskovca. U našem gradu ljudi iz Zavoda za higijenu uveliko hvataju pse lutalice. Prema njihovim rečima, odvešće ih na sterilizaciju, a potom vratiti. Zanima me kako mogu da budem sigurna da govore istinu i šta mogu da preduzmem ukoliko je to bila samo laž?

ODGOVOR: Jedino što možete da uradite, to je da zapamtite koje su pse odveli i sa koje lokacije, i da zatim zahtevate da vas obaveste kada/ako ih budu vratili.

Ako utvrdite da su vas lagali tj. da ubijaju te pse, pročitajte odgovore na slična pitanja u ovom odeljku.

--------------------------------------------------------------

Neodgovorno vlasništvo

PITANJE: Moj komšija u Ripnju ima dva psa koji se nalaze u njegovom dvorištu (koje nije ograđeno) i koji ih hrani. Psi su slobodni, nisu vezani i nisu agresivni. Psi se mogu smatrati njegovim a i ne moraju s obzirom da su slobodni i da dvorište nije ograđeno. Komšija preko puta njegove kuće skuplja potpise (peticiju) za uklanjanje navedenih pasa i često maltretira životinje verbalno a ponekad i fizički bacanjem kamenja (postoje dva svedoka koja su spremna da posvedoče).
Takođe, prijavljen je miliciji za držanje pasa (od pomenutog komšije koji maltretira pse) i bio je na razgovoru u miliciji.
S obzirom na navedenu peticiju koji skuplja navedeni komšija molim vas da nam pomognete u zaštiti pasa, odnosno na koji način možemo da ih zaštitimo.
Psi nisu njegovi nego su tu sami došli i on ih hrani godinama. Oni  su slobodni, njegovo dvorište je otvoreno. Komšija ih nikad nije vakcinisao niti imaju ugrađen čip kojim bi se utvrdio vlasnik psa. Ukoliko psi budu uklonjeni od strane šintera, da li će biti vraćeni nazad s obzirom na to da se mogu smatrati lutalicama i da nisu agresivni?
Drugo pitanje je da li komšija  koji provocira pse verbalno i gađa kamenjem može biti prijavljen miliciji za maltretiranje životinja? Napominjem da postoje dva svedoka koja su spremna da posvedoče.

ODGOVOR: Na osnovu onoga što ste napisali o ovom slučaju, jasno je da postoji jedan problem: to što su psi pušteni i izlaze van dvorišta. NI JEDAN zakon tu ne može pomoći, ako vlasnik na neki način ne ograniči kretanje psima van dvorišta!
Postoji opasnost da navedeni komšija koji mrzi životinje, naudi psima na neki način ako ne postigne to što želi...
Dakle, u navedenom slučaju, vlasnik pasa je DUŽAN da pse zatvori u boks iz kojeg ne mogu sami izaći a da ih redovno šeta, da ogradi dvorište tako da oni ne mogu izaći, ili da ih veže na vodilicu - dugačku žicu. To je po Zakonu o dobrobiti životinja i Zakonu o veterini.

Za životinje na nečijem imanju odgovara vlasnik tog imanja.
Međutim, ako šinteri pse uhvate van imanja a nisu obeleženi, smatraće se lutalicama, i biće po svoj prilici usmrćeni (nezakoniti postupci gradskih službi širom Srbije, koje krše Zakon o dobrobiti životinja, ne grade gradske azile i ne kažnjavaju nesavesne vlasnike koji ne čipuju pse).
Ali pošto su ti psi godinama tamo, mogu se smatrati da imaju vlasnika.

Situacija je prilično komplikovana, i, nažalost, mnogo ljudi u Srbiji ne priznaju za svoje pse koji se nalaze na njihovim imanjima, oni se ne čipuju, ne vakcinisu i ne kastriraju, pa ih je sve više... Takvi vlasnici JESU krivi za to što čine, jer spadaju u nesavesne vlasnike (izvinite na direktnosti, ali tako je). Srbija je puna ljudi koji imaju pse u svojim dvorištima, a kada ih treba čipovati i vakcinisati, onda se svađaju i napadaju veterinare i veterinarsku inspekciju. Ovo je klasičan primer NEODGOVORNOG vlasništva...

-------------------------------------------------------------------------------------------

Mačke same u stanu

PITANJE: Molim vaše udruženje da nam pomogne u rešavanju našeg velikog problema. Naime u našoj zgradi na drugom spratu u jednom stanu bitišu mačke i to potpuno same. Gazdarica i stana i mačaka, dođe tek po nekada da im da hranu ili šta već oko njih radi. To čini na veoma perfidan način, tako da je niko od nas ne vidi. Napominjem da su mačke bez nadzora, potpuno same, žive u veoma nehumanim uslovima, zatvorene. Kako nema ko da im promeni pesak i da počisti za njima, kroz zgradu se šire vrlo neprijatni mirisi, a sa mirisima ko zna šta još. Tako smo svi ugroženi, i mačke i mi, prete nam infekcije a o zdravlju mačaka ne smem ni da mislim. Bila bih vam zahvalna ukoliko biste odgovorili na moj mail i ako bismo stupili u kontakt, da rešimo problem nesavesnog držanja životinja u nehigijenskim uslovima koji nikome ne prijaju. Zahvaljujem vam na strpljenju i pozdravljam. 
 
ODGOVOR: Poslove komunalne zoohigijene u Beogradu obavlja Veterinarska ustanova „Veterina Beograd”, pod nadležnošću Sektora za zoohigijenu. Koliko shvatam jedina činjenica na koju se možete pozvati i prijaviti im slučaj je širenje neprijatnog mirisa u zgradi i sumnju u zdravstveno stanje mačaka. Treba od njih tražiti utvrđivanje uslova u kojima te mačke zive i da li se krši Zakon o dobrobiti životinja. Da li znate o kom broju mačaka je reč? Da li ste nekada ulazili u taj stan? 
U svakom slučaju nadležnost nad ovim problemom ima „Veterina Beograd“. Osnovna delatnost Veterinarske ustanove „Veterina Beograd” obuhvata zdravstvenu brigu i kontrolu zdravlja domaćih životinja i kućnih ljubimaca, koju obavljaju kvalifikovani veterinari u veterinarskim stanicama, pri posetama farmama, uzgaivačnicama i stanovima.
Obratite se Sektoru zdravstvene zaštite životinja – u okviru kojeg je i Služba veterinarskih ambulanti i apoteka i Služba za dezinfekciju ukoliko bude potrebna.
Možete pozvati i savremeni dispečerski centar na tel. 3293-099 koji se nalazi  u zgradi direkcije „Veterine Beograd” i tražiti savet. Tu se inače primaju pozivi građana i pravnih lica. Svaka prijava unosi se u protokol sa sledećim podacima: datum, vreme poziva, problem i ko prijavljuje. Prijava se prosleđuje u što kraćem roku ekipama na terenu kako bi intervencija bila brza i efikasna. Veterinarska ustanova „Veterina Beograd” raspolaže sa sedam terenskih vozila za intervencije, te kao takva predstavlja servis građana Beograda, pa verujemo da i vama mogu pomoći.

Najčitaniji tekstovi

Novi tekstovi

Foto Galerije

Časopis Udruženja

szz casopis6 7 thumb

szz casopis4 5 thumb

szz casopis2 3 thumb

szz casopis01 thumb

SZZ @ Facebook