Kampanje

Eksperimenti protest

Povodom Svetskog dana borbe protiv eksperimenata na životinjama Udruženje “Sloboda za životinje” zajedno sa Studentskom unijom Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održalo je 24.aprila.2008 prvo javno okupljanje u Srbiji, u Novom Sadu, u ul. Zmaj Jovina 1, uz ogradu Katoličke katedrale.

Tog dana tridesetak aktivista održalo je organizovani program  kako bi ukazali okupljenim prolaznicima na patnje eksperimentalnih životinja: Na protestu koji je bio veoma posećen uzvikivali smo parole i poruke protiv eksperimenata na životinjama, otkrivali potresne detalje eksperimenata, odigrali smo kratki perfomans "seciranja životinja" i podelili posetiocima 1000 letaka.

Foto galerija sa protesta >>

===============================
Istina o patnji eksperimentalnih životinja

Istraživači ne žele da javno mnjenje zna šta se stvarno dešava iza zatvorenih vrata laboratorija za testiranja na životinjama - oni imaju mnogo toga da sakriju!

Eksperimenti na psimaSlika eksperimenta na zivotinjama. Noge ovog psa su slomljene na komade ponavljanjem udarca cekicem. Ovaj eksperiment je uradjen da bi izazvao stanje psholoskog stresa i rana je ostavljena neprevijena. Nije korišćena bilo kakva anestezija za vreme eksperimenta.
 

 

 

 

Foto galerija sa protesta >>

Eksperienti na primatimaOva slika eksperimenta na zivotinjama pokazuje majmuna sa rupom koja je probušena u lobanji da bi bila ubačena tuba kroz koju je tečnost odstranjena iz mozga. Ova tuba je takodje korišćena da unese zavisne droge i druge hemijske supstance u mozak. Ovakvo istraživanje može da traje više meseci.


 
 

 

 Foto galerija sa protesta >>

eksperimenti na zecevimaSlika  testiranja kozmetike na životinjama. Zečevi zarobljeni i osudjeni na smrt. Test koji utvrdjuje mogućne iritacije na oku zatražen je od industrije lepote.

 

 

 


eksperimenti na misevimaSlika eksperimenta na životinjama. Viviseksija sa zecom u budnom stanju, vezanim za sto. Okrutnost i bol su tek počeli.

Životinje u medicinskom istraživanju. Istraživači tvrde da većina eksperimenata na životinjama nisu ništa ozbiljniji od uboda čiode. Na fotografiji se vidi ishod jednog takvog uboda - tumor veći od glave životinje.

 

 

eksperimenti na mackamaSlika eksperimenta na životinjama koja pokazuje davljenje mačeta u ime nauke. Mačić je samo alat u naučnoj laboratoriji.

Danas, univerziteti, instituti i koncerni farmakoloških industrija predstavljaju moderne starozavetne žrtvene oltare na kojima svoje živote ostavljaju miševi, pacovi, kunići, zamorci, gerbili, hrčkovi, tekunice, psi, mačke, majmuni, živina, svinje, ovce, konji….
 

Rezultati eksperimenata na životinjama često se ne mogu primeniti na ljude - lekovi testirani na životinjama ne daju iste rezultate na ljudima. Nekoliko poznatih instituta za istraživanje raka u Engleskoj i Americi odustalo je od eksperimenata na životinjama jer ne daju nikakve pozitivne rezultate.

Pitagora je još u 6. veku pre nove ere govorio: „ Sve što čovek učini životinjama vraća se opet nazad čoveku”. Mahatma Gandi je govorio pre pola veka: „ Eksperimenti na životinjama su po mom mišljenju najteži zločin od svih zločina, sa kojim danas čovek greši protiv Boga i Stvaranja.“

Užasi eksperimenata na životinjama ne mogu doneti nikakvo dobro ljudima. Oni našu civilizaciju obeležavaju kao neetičku i nemoralnu i predstavljaju zločin protiv prirode i života uopšte. U ove preduskršnje dane setimo se i Isusa koji je govorio: „Šta učinite i najmanjem od mojih učinili ste meni“ kao i „Ono što ne želiš da tebi drugi čine nemoj ni ti drugome činiti“ To, takođe, važi i za životinje.

===================================

Sociološke posledice eksperimenata na životinjama

Mnogi sociolozi i stručnjaci za razvoj djece vjeruju da postoji veza izmedju seciranja i rastuće neosetljivosti na nasilje kod mladih ljudi! Istraživanje koje je sprovela Sharon Methvin, profesorka antropologije i sociologije na Cameron Univerzitetu u Lawton-u, Oklahoma, ističe da što su ljudi češće izloženi određenim situacijama, one im postaju sve normalnije (naviknu se na njih). Stoga studenti kojima je možda prvo seciranje bilo neugodno, s ponavljanjem postupka verovatno je da će se više opustiti i da će im biti ugodnije. Psiholozi takođe istražuju vezu između neosetljivosti na nasilje kod životinja sa neosetljivošću na nasilje kod ljudi. Već se utvrdilo da serijske ubice započinju svoju ubilačku karijeru tako što muče životinje. Takođe, tu je i pitanje protivrečnih poruka koje šaljemo mladim ljudima, u vezi odnosa životinja-čovek. Mnogo stručnjaka se pita kako možemo mladima govoriti da je u redu secirati životinje u školi, a opet ih ohrabrivati da budu dragi i odgovorni prema životinjama.

========================================

Ekološke posledice kao rezultat hvatanja žaba radi seciranja

Žabe se radi seciranja moraju hvatati u divljini, jer se ne mogu uzgajati u zatočeništvu, i ta masovna hvatanja žaba izazivaju poremećaje prirodne ravnoteže i stvara probleme ljudskoj populaciji. Kao deo kompleksnog ekološkog ciklusa, žabe su istovremeno grabljivice i plen. Žabe jedu komarce i druge insekte, i obrnuto one su znatan izvor hrane za slepe miševe, zmije, kornjače, ribe i čaplje.

Kada nema dovoljno žaba, onda nastane prevelik broj komaraca i drugih insekata koji prenose bolesti i uništavaju useve za hranu ljudi. U međuvremenu, životinje koje vrebaju žabe brojno se smanjuju, zbog toga što nemaju dovoljno hrane. To utiče na životinje koje vrebaju njih i tako dalje kroz ciklus ekosistema. U Bangladešu je, na pr. masovno hvatanje žaba dovelo do ozbiljnog uništavanja useva i širenja bolesti, zbog prenamnoženosti insekata. U SAD-u i Meksiku, sabiranje velike američke žabe i leopard žabe (vrste koja se najčešće koriste u seciranjima) preti budućnosti ne samo vrsta nego takođe i močvarama.

========================================

Parole i poruke sa protesta:

U toku protesta, preko megafona, uz pratnju postrojenih aktivista smo uzvikivali sledeće parole kako bismo skrenuli pažnju okupljenih gradjana na patnju eksperimentalnih životinja:

Eksperimenti na životinjama: Sadistički skandal!
Stop eksperimentima na životinjama! 2X
Zaustavimo okrutne eksperimente na životinjama!
Stop eksperimentima na životinjama! 2X
Čistoća bez okrutnosti!
Stop eksperimentima na životinjama! 2X
Lepota bez okrutnosti!
Stop eksperimentima na životinjama! 2X
Lepota izvire iz saosećajnosti!
Stop eksperimentima na životinjama! 2X
Koristite proizvode koji nisu testirani na životinjama!
Stop eksperimentima na životinjama! 2X
Sve što čovek učini životinjama, vraća se opet čoveku! Pitagora
Stop eksperimentima na životinjama! 2X
Ono što ne želiš da tebi drugi čine, nemoj ni ti činiti drugome! Isus
Stop eksperimentima na životinjama! 2X
Ne postoji razlika izmedju korisnih i nekorisnih eksperimenata na životinjama, nego samo izmedju varvarsko-brutalnog i civilizovano-plemenitog ponašanja! Džordž Bernard Šo
Stop eksperimentima na životinjama! 2X
Mi nemamo moralno pravo da uzrokujemo nepotrebnu patnju bićima koaj su nam prepuštena na milost i nemilost!
Stop eksperimentima na životinjama! 2X

=====================================

Koja je alternativa eksperimentima na životinjama?

Eksperimenti alternative

Razna klinička, epidemiološka istraživanja na ljudima, na mrtvim telima, kompjuterske simulacije i animacije predstavljaju brži, pouzdaniji jevtiniji i humaniji način od testova na životinjama.

Foto galerija sa protesta >>

Srodni članci (po ključnim rečima)

Com Content 228 48
“Etika“ lovaca... Šokira sirovost, brutalnost i bezosećajnost sa kojom lovac proganja etiku i vernost životinja, te gazi nogama – kada on govori o „venčanom paru"-njegovim žrtvama – i o „nežnoj puškici" – instrumentu ubistva...   "Bilo je neverovatno napeto, pomoću dvogleda pratiti crvenorepe, koji su bez sumnje bili venčani par....Sada je jaki veliki pas morao pokazati svoju jaču stranu....Zaslepljen pucnjem najpre nisam ništa video......" Emil F. Pohl, Adventske lisice Bez obzira na to što u poneko...
Com Content 603 48
Nacrt Zakona o divljači i lovstvu... Udruženje "Sloboda za životinje" poslalo je nadležnima primedbe na Nacrt zakona o divljači i lovstvu, kojim Lovački savez Srbije i sva lovačka udruženja i dalje zadržavaju mnogostruko veća prava nego sva ostala udruženja u okviru nevladinog sektora. Udruženje "Sloboda za životinje" poslalo je nadležnima primedbe na Nacrt zakona o divljači i lovstvu, kojim Lovački savez Srbije i sva lovačka udruženja i dalje zadržavaju mnogostruko veća prava nego sva ostala udruženja u okviru nevladinog sekto...
Com Content 1599 48
Škoti pojeli kloniranog bika... Britanske vlasti juče su prvi put priznale da je meso potomka klonirane krave dospelo u lanac ishrane u Velikoj Britaniji. Agencija za standarde u ishrani (FSA) saopštila je da je prošle godine meso trogodišnjeg bika istranžirano, prodato i pojedeno. Pretpostavlja se da je meso, koje je najverovatnije završilo u hamburgerima, prodato u Škotskoj. List „Dejli telegraf“ navodi da je ovaj podatak obelodanjen nakon dvodnevnih energičnih tvrdnji i FSA i mlekarske industrije da niti mleko ...
Com Content 1728 48
Tri lava iz Srbije prebačena u afričko prihvatilište... Krajem septembra ove godine, organizacija „Četiri šape“, u saradnji sa predstavništvom CITES-a u Srbiji, organizovala je prebacivanje tri lava iz Srbije u južnoafričko prihvatilište za velike mačke.Dva četvorogodišnja lava, Ivan i Cornel, i trogodišnja lavica Lepa, rođeni su u beogradskom zoološkom vrtu i potom prodati ili ustupljeni privatnom licu u Novom Pazaru, pre nego što je 2010. godine u Srbiji stupio na snagu zakon po kome je zabranjeno posedovanje opasnih divljih životinja. Tamo su ovi ...
Com Content 1634 48
Tribina "Praznici i za životinje"... Održana tribina udruženja “Sloboda za životinje”, 25.12. 2010 od 11 sati u velikoj sali opštine Zvezdara,  sa temom:  Praznici i za životinje.  Praznično vreme za naše životinje je veoma nemilosrdno vreme. Ono je za milione životinja postalo praznično vreme klanja.  A životinje, kada bismo samo mogli da ih čujemo i razumemo, govorile bi nam: mi imamo krzno, imamo perje; drugačije smo nego vi. Ali imamo isti dah, isti otkucaj srca kao vi i vaša deca. Mi vas ne r...

Komentari   

# Tina 24-04-2008 21:33
Danas 24.4.2008. sam bila u centru i videla vas projekat koji veoma podrzavam. Iako imam samo 13 godina veliki sam ekolog i svesna sam koliko ljudi lose uticu na ne samo zivotinje, nego i na neke stvari koje sada nije potrebno govoriti jer su nam svima koji volimo i cuvamo planetu dobro poznate. Pisem ovo samo da vas podrzim u vasoj kampanji i da znate da vas podrzavaju ljudi svih uzrasta. Kiss
# filip 19-05-2008 18:02
podrzavam zabranu prodaje krzna i koze bilo koje zivotinje sem onih koje se ne koriste kao hrana
Ali mislim da je NEHUMANO I MONSTRUOZNO zaustaviti experimente na zivotinjama koji se sprovode u cilju pronalazenja lekova i sl.za neizlecive bolesti...
Kompjuterski modeli i vestacka tkiva ne mogu zameniti zivo tkivo(zivotinja i ljudi)
U pitanju su zdravlje i zivoti dece i ljudi i oni nemaju alternativu
# Katarina 07-06-2008 20:48
Kad vidim ove slike uzasnem se.I ako imam 13 godina (kao tina)i ja sam veoma upoznata sam tim zato sto sam planinar i veliki ekolog.Naravno da vas podrzavam i uradila bih sve sto je u mojoj moci da tim neduznim bicima pomognem.
# Caduceus 08-06-2008 19:23
Zasto moje komentare ignorisete, kakva je ovo cenzura!!!
# Caduceus 09-06-2008 03:56
Ah dobro ovaj ste objavili, sad delujem sizoidno>:-(
Niste mi odgovorili sta je bilo sa kucom sa vasih fotografija a povodom performansa kojeg ste imali u NSu?
Ako vec moram da linkujem linkujem izvore koji su kompetentni, bez brige, nemam veze sa farmaceutskim lobijem ;-)

Filipe ako te interesuju cinjenice i istina, procitaj informisi se pa tek potom donosi neki sud.
Scientific Facts
http://www.shac.net/SCIENCE/facts.html
Drug Disasters
http://www.shac.net/SCIENCE/customer_drugs.html
Scientific FAQ
http://www.shac.net/SCIENCE/faq.html

Mada uvek valja ponoviti gradivo...za svaki slucaj.
# sneks 13-06-2008 11:53
Za Caduceus: kuca sa fotografija je na nasu veliku zalost morao biti uspavan,zato sto je dobio stenecak i pokusali smo da pomognemo ali nije bilo spasa,tako da u zadnjem stadijumu smo odlucili da ga uspavamo.Pokusa vali smo da ga udomimo ali nismo uspeli,a da ga sklonimo sa ulice ni to nismo uspeli,posto svi nasi aktivisti su krcati sa kucovima u svojim stanovima,a kao sto znate u ns je sve u haosu,tako da ono sto mozemo mi cinimo a sto ne,jako nam je zao,ali treba nam pomoc,i jednostavno ne mozemo nikako da probijemo zid u lokalnoj vlasti da se nesto ucini ne samo po pitanju napustenih zivotinja,nego sto je po nama najbitnije donosenje akata za regulisanje drzanja,odgajiv anja,prodaja itd. kucnih ljubimaca,strog a kontrola,naplat a kazni,edukacija itd.no da ne davim,hvala sto se neko zainteresovao i za kucu sa fotke,otisao je na bolje mesto gde nece biti odbacen i napusten.
# dekadent 14-06-2008 20:27
eksperimenti na zivotinjama omogucili su razvoj medicine i stvaranje lekova koji su spasili milione zivota.
# Amazonka 06-07-2008 16:19
Varas se, Dekadent-u,

Upravo zbog rezultata eksperimenata na zivotinjama, kada su dobili sasvim suprotne rezultate o dejstvu lekova na zivotinje, takvi su lekovi ubili ili tesko ostetili ljude! retko se o tome prica u javnosti. Jednom su mediji objavili takve vesti jer je to dobilo sudski epilog, a dobrovoljci na kojima su testirani lekovi prethodno uspesno testirani na zivotinjama, jedva su ostali zivi i ostali sa trajnim posledicama.
# Code red. 10-07-2008 17:26
Amazonka, ti apsolutno nemas blage veze o cemu govoris.
Koji bi idiot radio experimente nad zivotinjama koji ne bi imao koristi za coveka.
Priznajem, da je nekada bilo suprotnih rezultata, ali je cesce bilo uspesnih pronalazaka koji su sluzili u korist coveka.
# Amazonka 12-07-2008 01:29
Code red,
Edukuj se malo. Nedovoljno si informisan/a. Puno bi ovde mesta zauzelo da objavim sve linkove o nepotrebnosti i pogresnim rezultatima eksperimenata na zivotinjama. Stavicu samo par linkova, pa tamo mozes videti veoma mnogo dokaza u prilog ovoga sto tvrdim - a tamo su citirane istine i sa drugih stranih sajtova:
http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=299
http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=597
http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=374
# Caduceus 14-07-2008 17:19
Hvala Vam Sneks za informacije, zao mi je kuce a Vama svaka cas sto ste pokusali sve kako bi je spasili.
A za Filipa, Dekadenta ili pak Code reda, mali, prijateljski savet-pre nego se upustite u bilo koju raspravu bili bi pozeljno da se informisete i sagledate istinu tj cinjenice iz svih uglova. Tako mozda naucite nesto, ono sto mozda niste ucili ili na casovima biologije ili pak na strucnim predavanjima.
# mileva i miroslav 24-08-2008 12:21
''Kak o bi potaknuli građane da ne ostanu slijepi na patnju životinja i ne kupuju proizvode testirane na životinjama, Prijatelji životinja će u utorak, 26. kolovoza, u Novom Sadu, u Zmaj Jovinoj ulici, postaviti informativni štand na kojem će dijeliti edukativne materijale. Na štandu će se potpisivati i međunarodna peticija za donošenje UN-ove deklaracije o dobrobiti životinja.

U 12 sati ‘sputani& #8217; aktivisti s vidljivim ‘ranama&# 8217; na licu slikovito će prikazati tzv. Draize test iritacije oka, u kojem se u oči kunića kapaju kemikalije, a potom se u razdoblju od nekoliko tjedana prate promjene u oku - krvarenje, razjedena rožnica i sljepoća.

Istoga dana u 19 sati u prostorijama Novosadskog humanitarnog centra, ulica Vojvođanskih brigada 28/I, održat će se kratko javno predavanje uz video projekciju filma 'Prava životinja' (Animal Rights) nakon koje će uslijediti rasprava na temu vivisekcije s ciljem uključivanja građana Novog Sada u pokret za prava životinja kao i u rad udruge u osnivanju Prijatelji životinja Srbija.'&# 039;
# Biljana Djurovic 19-11-2008 23:50
Ovako stoje stvari - svim nevernim Tomama bih tako rado pokazala filmove da vide BOL, PATNJU I PAKAO kroz koji su prosli milioni zivotinja ljudskom krivicom. Nisam znala da davljenje maceta ili sipanje hemikalija u oci spasava zivote ljudi?!! Mozda je u redu vrsiti eksperimente koji bi mogli spasiti i pomoci nasim zivotima, ali to ne znaci da te zivotinje treba da pate, one osecaju kao i mi! Postoje anestezije, postoje humani nacini, postovanje njenog zivota, pre svega. Ko smo mi, bogovi? Osim toga, sve to mucenje je uglavnom uzaludno, jer ni jedan lek, niti jedna hemikalija ne smeju da odu u ljudsku upotrebu, sve dok ne prodju eksperimente na ljudima. I o cemu mi onda pricamo?!!

Svi tekstovi u rubrici

Sponzor BeGeVege festivala

Magazin Eva i ja

Foto Galerije

Časopis Udruženja

szz casopis6 7 thumb

szz casopis4 5 thumb

szz casopis2 3 thumb

szz casopis01 thumb

SZZ @ Facebook

PRIJATELJI SAJTA

Srodni članci (po ključnim rečima)

“Etika“ lovaca

Detaljnije »