Kampanje
×

Upozorenje

JFolder::create: Nije moguće napraviti direktorijumPath: /home/slobodaz/public_html/www.sloboda-za-zivotinje.org/tmp/160660423080171
Neuspelo kopiranje: /home/slobodaz/public_html/www.sloboda-za-zivotinje.org/tmp/earth 2m.jpg to /home/slobodaz/public_html/www.sloboda-za-zivotinje.org/tmp/160660423080171/earth 2m.jpg
JFolder: :delete: Putanja nije direktorijum. Putanja: /home/slobodaz/public_html/www.sloboda-za-zivotinje.org/tmp/160660423080171
JFolder::create: Nije moguće napraviti direktorijumPath: /home/slobodaz/public_html/www.sloboda-za-zivotinje.org/tmp/160660423064395
Neuspelo kopiranje: /home/slobodaz/public_html/www.sloboda-za-zivotinje.org/tmp/etela merk _m.jpg to /home/slobodaz/public_html/www.sloboda-za-zivotinje.org/tmp/160660423064395/etela merk _m.jpg
JFolder: :delete: Putanja nije direktorijum. Putanja: /home/slobodaz/public_html/www.sloboda-za-zivotinje.org/tmp/160660423064395

Eksperimenti protest

Povodom Svetskog dana borbe protiv eksperimenata na životinjama Udruženje “Sloboda za životinje” zajedno sa Studentskom unijom Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održalo je 24.aprila.2008 prvo javno okupljanje u Srbiji, u Novom Sadu, u ul. Zmaj Jovina 1, uz ogradu Katoličke katedrale.

Tog dana tridesetak aktivista održalo je organizovani program  kako bi ukazali okupljenim prolaznicima na patnje eksperimentalnih životinja: Na protestu koji je bio veoma posećen uzvikivali smo parole i poruke protiv eksperimenata na životinjama, otkrivali potresne detalje eksperimenata, odigrali smo kratki perfomans "seciranja životinja" i podelili posetiocima 1000 letaka.

Foto galerija sa protesta >>

===============================
Istina o patnji eksperimentalnih životinja

Istraživači ne žele da javno mnjenje zna šta se stvarno dešava iza zatvorenih vrata laboratorija za testiranja na životinjama - oni imaju mnogo toga da sakriju!

Eksperimenti na psimaSlika eksperimenta na zivotinjama. Noge ovog psa su slomljene na komade ponavljanjem udarca cekicem. Ovaj eksperiment je uradjen da bi izazvao stanje psholoskog stresa i rana je ostavljena neprevijena. Nije korišćena bilo kakva anestezija za vreme eksperimenta.
 

 

 

 

Foto galerija sa protesta >>

Eksperienti na primatimaOva slika eksperimenta na zivotinjama pokazuje majmuna sa rupom koja je probušena u lobanji da bi bila ubačena tuba kroz koju je tečnost odstranjena iz mozga. Ova tuba je takodje korišćena da unese zavisne droge i druge hemijske supstance u mozak. Ovakvo istraživanje može da traje više meseci.


 
 

 

 Foto galerija sa protesta >>

eksperimenti na zecevimaSlika  testiranja kozmetike na životinjama. Zečevi zarobljeni i osudjeni na smrt. Test koji utvrdjuje mogućne iritacije na oku zatražen je od industrije lepote.

 

 

 


eksperimenti na misevimaSlika eksperimenta na životinjama. Viviseksija sa zecom u budnom stanju, vezanim za sto. Okrutnost i bol su tek počeli.

Životinje u medicinskom istraživanju. Istraživači tvrde da većina eksperimenata na životinjama nisu ništa ozbiljniji od uboda čiode. Na fotografiji se vidi ishod jednog takvog uboda - tumor veći od glave životinje.

 

 

eksperimenti na mackamaSlika eksperimenta na životinjama koja pokazuje davljenje mačeta u ime nauke. Mačić je samo alat u naučnoj laboratoriji.

Danas, univerziteti, instituti i koncerni farmakoloških industrija predstavljaju moderne starozavetne žrtvene oltare na kojima svoje živote ostavljaju miševi, pacovi, kunići, zamorci, gerbili, hrčkovi, tekunice, psi, mačke, majmuni, živina, svinje, ovce, konji….
 

Rezultati eksperimenata na životinjama često se ne mogu primeniti na ljude - lekovi testirani na životinjama ne daju iste rezultate na ljudima. Nekoliko poznatih instituta za istraživanje raka u Engleskoj i Americi odustalo je od eksperimenata na životinjama jer ne daju nikakve pozitivne rezultate.

Pitagora je još u 6. veku pre nove ere govorio: „ Sve što čovek učini životinjama vraća se opet nazad čoveku”. Mahatma Gandi je govorio pre pola veka: „ Eksperimenti na životinjama su po mom mišljenju najteži zločin od svih zločina, sa kojim danas čovek greši protiv Boga i Stvaranja.“

Užasi eksperimenata na životinjama ne mogu doneti nikakvo dobro ljudima. Oni našu civilizaciju obeležavaju kao neetičku i nemoralnu i predstavljaju zločin protiv prirode i života uopšte. U ove preduskršnje dane setimo se i Isusa koji je govorio: „Šta učinite i najmanjem od mojih učinili ste meni“ kao i „Ono što ne želiš da tebi drugi čine nemoj ni ti drugome činiti“ To, takođe, važi i za životinje.

===================================

Sociološke posledice eksperimenata na životinjama

Mnogi sociolozi i stručnjaci za razvoj djece vjeruju da postoji veza izmedju seciranja i rastuće neosetljivosti na nasilje kod mladih ljudi! Istraživanje koje je sprovela Sharon Methvin, profesorka antropologije i sociologije na Cameron Univerzitetu u Lawton-u, Oklahoma, ističe da što su ljudi češće izloženi određenim situacijama, one im postaju sve normalnije (naviknu se na njih). Stoga studenti kojima je možda prvo seciranje bilo neugodno, s ponavljanjem postupka verovatno je da će se više opustiti i da će im biti ugodnije. Psiholozi takođe istražuju vezu između neosetljivosti na nasilje kod životinja sa neosetljivošću na nasilje kod ljudi. Već se utvrdilo da serijske ubice započinju svoju ubilačku karijeru tako što muče životinje. Takođe, tu je i pitanje protivrečnih poruka koje šaljemo mladim ljudima, u vezi odnosa životinja-čovek. Mnogo stručnjaka se pita kako možemo mladima govoriti da je u redu secirati životinje u školi, a opet ih ohrabrivati da budu dragi i odgovorni prema životinjama.

========================================

Ekološke posledice kao rezultat hvatanja žaba radi seciranja

Žabe se radi seciranja moraju hvatati u divljini, jer se ne mogu uzgajati u zatočeništvu, i ta masovna hvatanja žaba izazivaju poremećaje prirodne ravnoteže i stvara probleme ljudskoj populaciji. Kao deo kompleksnog ekološkog ciklusa, žabe su istovremeno grabljivice i plen. Žabe jedu komarce i druge insekte, i obrnuto one su znatan izvor hrane za slepe miševe, zmije, kornjače, ribe i čaplje.

Kada nema dovoljno žaba, onda nastane prevelik broj komaraca i drugih insekata koji prenose bolesti i uništavaju useve za hranu ljudi. U međuvremenu, životinje koje vrebaju žabe brojno se smanjuju, zbog toga što nemaju dovoljno hrane. To utiče na životinje koje vrebaju njih i tako dalje kroz ciklus ekosistema. U Bangladešu je, na pr. masovno hvatanje žaba dovelo do ozbiljnog uništavanja useva i širenja bolesti, zbog prenamnoženosti insekata. U SAD-u i Meksiku, sabiranje velike američke žabe i leopard žabe (vrste koja se najčešće koriste u seciranjima) preti budućnosti ne samo vrsta nego takođe i močvarama.

========================================

Parole i poruke sa protesta:

U toku protesta, preko megafona, uz pratnju postrojenih aktivista smo uzvikivali sledeće parole kako bismo skrenuli pažnju okupljenih gradjana na patnju eksperimentalnih životinja:

Eksperimenti na životinjama: Sadistički skandal!
Stop eksperimentima na životinjama! 2X
Zaustavimo okrutne eksperimente na životinjama!
Stop eksperimentima na životinjama! 2X
Čistoća bez okrutnosti!
Stop eksperimentima na životinjama! 2X
Lepota bez okrutnosti!
Stop eksperimentima na životinjama! 2X
Lepota izvire iz saosećajnosti!
Stop eksperimentima na životinjama! 2X
Koristite proizvode koji nisu testirani na životinjama!
Stop eksperimentima na životinjama! 2X
Sve što čovek učini životinjama, vraća se opet čoveku! Pitagora
Stop eksperimentima na životinjama! 2X
Ono što ne želiš da tebi drugi čine, nemoj ni ti činiti drugome! Isus
Stop eksperimentima na životinjama! 2X
Ne postoji razlika izmedju korisnih i nekorisnih eksperimenata na životinjama, nego samo izmedju varvarsko-brutalnog i civilizovano-plemenitog ponašanja! Džordž Bernard Šo
Stop eksperimentima na životinjama! 2X
Mi nemamo moralno pravo da uzrokujemo nepotrebnu patnju bićima koaj su nam prepuštena na milost i nemilost!
Stop eksperimentima na životinjama! 2X

=====================================

Koja je alternativa eksperimentima na životinjama?

Eksperimenti alternative

Razna klinička, epidemiološka istraživanja na ljudima, na mrtvim telima, kompjuterske simulacije i animacije predstavljaju brži, pouzdaniji jevtiniji i humaniji način od testova na životinjama.

Foto galerija sa protesta >>

Srodni članci (po ključnim rečima)

Com Content 361 48
Stav Uprave za veterinu po pitanju ubijanja pasa... Kao što smo više puta ponovili, stav Uprave za veterinu je da se ne sme vršiti ubijanje napuštenih pasa, već isključivo njihovo zbrinjavanje na humani način, smeštaj u prihvatilište, klinički pregled, trijaža, obeležavanje i vakcinacija od strane veterinarske službe i trajno udomljavanje. Uprava za veterinu smatra da je ovo jedini pravi i svrsishodan način rešavanja ovog problema.Poštovana gospođo Milovanović, povodom vaše molbe da Uprava za veterinu obezbedi primenu Zakona o veterinarstvu u sl...
Com Content 302 48
Otpad ugrožava i ljude i životinje... Zrenjanin - Krajem decembra ispred ulaza u gradsku deponiju i u nepo- srednoj blizini azila za zaštitu životinja nikla je divlja deponija , tako se za nekoliko dana stvorila velika količina smeća i otpada pored puta, gde je pre toga dominirao pejzaž sa uređenim zelenilom i prostorom na koji su smeštane napuštene životinje i psi lutalice.  Staze na gradskoj deponiji raskvašene pa kamioni ne mogu da ulaze na predviđeni prostor i istovaruju smeće.Zrenjanin - Krajem decembra ispred ul...
Com Content 619 48
Zemlji kakvu znamo više nema pomoći... Još pre 5 godina poznati i priznati naučnik James Lovelock u svojoj knjizi "The Revenge of Gaia" uputio je zastrašujuće upozorenje o poslednjoj šansi koju ne smemo propustiti. No u novoj pod nazivom "The Vanishing Face of Gaia," tvrdi da je sasvim očito da smo propustili zadnji brod.   Slede veliki gubici Zemlji kakvu znamo više nema pomoći Naučnik koji je izmislio spravu za detektovanje ozonske rupe poručuje da su tehnologije obnovljivih izvora energije još...
Com Content 1649 48
Vlasnica azila stradala u požaru... Etela Merk iz Bačke Topole, koja se zalagala za zaštitu napuštenih i zlostavljanih životinja, poginula je u požaru koji se desio tokom noći, saopštila je danas Vojvođanska zelena inicijativa.Ona se ugušila u požaru koji se desio u kući u kojoj je živela sa svojim sinom. Kuća je u sklopu salaša u okviru kojeg je i azil za životinje, navodi se u saopštenju. Prethodno je na salašu bila isključena struja, zbog duga od 45.000 dinara. Merkova je tražila da se isključenje struje odgodi, jer azil zbrinj...
Com Content 516 48
Zahtevamo HITNO privremeno izmeštanje ugroženih medveda u Bugarsku i potpisivanje ugovora o izgradnji prihvatilišta u Srbiji... Zahtevamo od oba ministarstva HITNO izmeštanje ugroženih medveda iz okoline Paraćina i Požarevca u prihvatilište za jugoistočnu Evropu koje se nalazi u Bugarskoj, kao i potpisivanje veoma povoljnog ugovora koji je ponuđen našoj državi od strane udruženja “Četiri šape” (Vier Pfoten) o izgradnji odgovarajućeg prihvatilišta za mrke medvede u Srbiji, jer smo posle potpisivanja međunarodnih konvencija obavezni i da ih sprovedemo.Lovna inspekcija i nadležni organi sudstva odradili su sve što je trebal...

Komentari   

# Tina 24-04-2008 21:33
Danas 24.4.2008. sam bila u centru i videla vas projekat koji veoma podrzavam. Iako imam samo 13 godina veliki sam ekolog i svesna sam koliko ljudi lose uticu na ne samo zivotinje, nego i na neke stvari koje sada nije potrebno govoriti jer su nam svima koji volimo i cuvamo planetu dobro poznate. Pisem ovo samo da vas podrzim u vasoj kampanji i da znate da vas podrzavaju ljudi svih uzrasta. Kiss
# filip 19-05-2008 18:02
podrzavam zabranu prodaje krzna i koze bilo koje zivotinje sem onih koje se ne koriste kao hrana
Ali mislim da je NEHUMANO I MONSTRUOZNO zaustaviti experimente na zivotinjama koji se sprovode u cilju pronalazenja lekova i sl.za neizlecive bolesti...
Kompjuterski modeli i vestacka tkiva ne mogu zameniti zivo tkivo(zivotinja i ljudi)
U pitanju su zdravlje i zivoti dece i ljudi i oni nemaju alternativu
# Katarina 07-06-2008 20:48
Kad vidim ove slike uzasnem se.I ako imam 13 godina (kao tina)i ja sam veoma upoznata sam tim zato sto sam planinar i veliki ekolog.Naravno da vas podrzavam i uradila bih sve sto je u mojoj moci da tim neduznim bicima pomognem.
# Caduceus 08-06-2008 19:23
Zasto moje komentare ignorisete, kakva je ovo cenzura!!!
# Caduceus 09-06-2008 03:56
Ah dobro ovaj ste objavili, sad delujem sizoidno>:-(
Niste mi odgovorili sta je bilo sa kucom sa vasih fotografija a povodom performansa kojeg ste imali u NSu?
Ako vec moram da linkujem linkujem izvore koji su kompetentni, bez brige, nemam veze sa farmaceutskim lobijem ;-)

Filipe ako te interesuju cinjenice i istina, procitaj informisi se pa tek potom donosi neki sud.
Scientific Facts
http://www.shac.net/SCIENCE/facts.html
Drug Disasters
http://www.shac.net/SCIENCE/customer_drugs.html
Scientific FAQ
http://www.shac.net/SCIENCE/faq.html

Mada uvek valja ponoviti gradivo...za svaki slucaj.
# sneks 13-06-2008 11:53
Za Caduceus: kuca sa fotografija je na nasu veliku zalost morao biti uspavan,zato sto je dobio stenecak i pokusali smo da pomognemo ali nije bilo spasa,tako da u zadnjem stadijumu smo odlucili da ga uspavamo.Pokusa vali smo da ga udomimo ali nismo uspeli,a da ga sklonimo sa ulice ni to nismo uspeli,posto svi nasi aktivisti su krcati sa kucovima u svojim stanovima,a kao sto znate u ns je sve u haosu,tako da ono sto mozemo mi cinimo a sto ne,jako nam je zao,ali treba nam pomoc,i jednostavno ne mozemo nikako da probijemo zid u lokalnoj vlasti da se nesto ucini ne samo po pitanju napustenih zivotinja,nego sto je po nama najbitnije donosenje akata za regulisanje drzanja,odgajiv anja,prodaja itd. kucnih ljubimaca,strog a kontrola,naplat a kazni,edukacija itd.no da ne davim,hvala sto se neko zainteresovao i za kucu sa fotke,otisao je na bolje mesto gde nece biti odbacen i napusten.
# dekadent 14-06-2008 20:27
eksperimenti na zivotinjama omogucili su razvoj medicine i stvaranje lekova koji su spasili milione zivota.
# Amazonka 06-07-2008 16:19
Varas se, Dekadent-u,

Upravo zbog rezultata eksperimenata na zivotinjama, kada su dobili sasvim suprotne rezultate o dejstvu lekova na zivotinje, takvi su lekovi ubili ili tesko ostetili ljude! retko se o tome prica u javnosti. Jednom su mediji objavili takve vesti jer je to dobilo sudski epilog, a dobrovoljci na kojima su testirani lekovi prethodno uspesno testirani na zivotinjama, jedva su ostali zivi i ostali sa trajnim posledicama.
# Code red. 10-07-2008 17:26
Amazonka, ti apsolutno nemas blage veze o cemu govoris.
Koji bi idiot radio experimente nad zivotinjama koji ne bi imao koristi za coveka.
Priznajem, da je nekada bilo suprotnih rezultata, ali je cesce bilo uspesnih pronalazaka koji su sluzili u korist coveka.
# Amazonka 12-07-2008 01:29
Code red,
Edukuj se malo. Nedovoljno si informisan/a. Puno bi ovde mesta zauzelo da objavim sve linkove o nepotrebnosti i pogresnim rezultatima eksperimenata na zivotinjama. Stavicu samo par linkova, pa tamo mozes videti veoma mnogo dokaza u prilog ovoga sto tvrdim - a tamo su citirane istine i sa drugih stranih sajtova:
http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=299
http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=597
http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=374
# Caduceus 14-07-2008 17:19
Hvala Vam Sneks za informacije, zao mi je kuce a Vama svaka cas sto ste pokusali sve kako bi je spasili.
A za Filipa, Dekadenta ili pak Code reda, mali, prijateljski savet-pre nego se upustite u bilo koju raspravu bili bi pozeljno da se informisete i sagledate istinu tj cinjenice iz svih uglova. Tako mozda naucite nesto, ono sto mozda niste ucili ili na casovima biologije ili pak na strucnim predavanjima.
# mileva i miroslav 24-08-2008 12:21
''Kak o bi potaknuli građane da ne ostanu slijepi na patnju životinja i ne kupuju proizvode testirane na životinjama, Prijatelji životinja će u utorak, 26. kolovoza, u Novom Sadu, u Zmaj Jovinoj ulici, postaviti informativni štand na kojem će dijeliti edukativne materijale. Na štandu će se potpisivati i međunarodna peticija za donošenje UN-ove deklaracije o dobrobiti životinja.

U 12 sati ‘sputani& #8217; aktivisti s vidljivim ‘ranama&# 8217; na licu slikovito će prikazati tzv. Draize test iritacije oka, u kojem se u oči kunića kapaju kemikalije, a potom se u razdoblju od nekoliko tjedana prate promjene u oku - krvarenje, razjedena rožnica i sljepoća.

Istoga dana u 19 sati u prostorijama Novosadskog humanitarnog centra, ulica Vojvođanskih brigada 28/I, održat će se kratko javno predavanje uz video projekciju filma 'Prava životinja' (Animal Rights) nakon koje će uslijediti rasprava na temu vivisekcije s ciljem uključivanja građana Novog Sada u pokret za prava životinja kao i u rad udruge u osnivanju Prijatelji životinja Srbija.'&# 039;
# Biljana Djurovic 19-11-2008 23:50
Ovako stoje stvari - svim nevernim Tomama bih tako rado pokazala filmove da vide BOL, PATNJU I PAKAO kroz koji su prosli milioni zivotinja ljudskom krivicom. Nisam znala da davljenje maceta ili sipanje hemikalija u oci spasava zivote ljudi?!! Mozda je u redu vrsiti eksperimente koji bi mogli spasiti i pomoci nasim zivotima, ali to ne znaci da te zivotinje treba da pate, one osecaju kao i mi! Postoje anestezije, postoje humani nacini, postovanje njenog zivota, pre svega. Ko smo mi, bogovi? Osim toga, sve to mucenje je uglavnom uzaludno, jer ni jedan lek, niti jedna hemikalija ne smeju da odu u ljudsku upotrebu, sve dok ne prodju eksperimente na ljudima. I o cemu mi onda pricamo?!!

Svi tekstovi u rubrici

Sponzor BeGeVege festivala

Zdrawo Slatko

Foto Galerije

Časopis Udruženja

szz casopis6 7 thumb

szz casopis4 5 thumb

szz casopis2 3 thumb

szz casopis01 thumb

SZZ @ Facebook

PRIJATELJI SAJTA

Srodni članci (po ključnim rečima)

Stav Uprave za veterinu po pitanju ubijanja pasa

Detaljnije »