Lov i Ribolov

 

1.Informacije sa sajta organizacije Sea Shepherd (“Morski pastiri”) http://www.seashepherd.org/
 

Japanska korupcija priznata od strane Solomonskih ostrva

protest kitovi19. 07. 2005. Bivši službenici vlade Solomonskih ostrva priznali su da je Japan platio za njihov glas u korist kitolova u Medjunarodnoj komisiji za kitolov. Otkrivanje ovih informacija je bilo rezultat istrage gubitka više miliona dolara iz državne blagajne. Službenici su priznali da je Japan platio troškove Solomonskih ostrva prilikom učestvovanja na sastancima Medjunarodne komisije za kitolov, da je obezbedio isplate političarima Solomonskih ostrva kao i priloge za političke izbore.
Vlada Solomonski ostrva je zvanično priznala 17. jula da su milioni dolara u kešu plaćeni od strane Japana i drugih zemalja za prava na ribolov, nalazeći svoj put do ruku državnih službenika.
Obelodanjivanje ovih podataka od strane Solomonskih ostrva raskrinkava laži izrečene od strane Japanskog instituta za istraživanje kitova, koji je ranije ove godine žestoko odbacio optužbe da kupuje glasove.

Solomonska ostrva su glasala sa Japanom da se ukine zabrana komercijalnog lova kitova na sastanku Komisije u Ulsanu ( Južna Koreja ) prošlog meseca, suprotno obećanju datom predsedniku vlade Alanu Kemakeza-u i australijskom ministru za zaštitu životne sredine Janu Kempbelu da neće to učiniti.Japanska ponuda nije uspela da dobije većinu, a još manje potrebne tri četvrtine glasova, ali glasanje Solomonskih ostrva je razljutilo Senatora Kempbela koji je to opisao kao ''faul''. Gospodin Alan je blizu odluke o otpuštanju njegovog Ministra ribarstva Pola Maenu-a, koji je predstavljao Solomonska ostrva u Južnoj Koreji.

Sea Shepherd Conservation Society ( udruženje za zaštitu mora i okeana ''Morski pastiri'' ) i druge grupe za zaštitu morskog života imaju dugačak spisak pritužbi o japanskom kupovanju glasova u Komisiji. Japan sada ima podršku afričkih, karipskih i pacifičkih zemalja u razvoju koje su, na papiru, činile većinu u Ulsanu. Samo izostanak na sastanku nekolicine od tih zemalja sprečio je Japan da dobije većinu. Japan je uvek iznova poricao tvrdnje da kupuje glasove i pokušavao da grupe za zaštitu životne sredine koje tvrde tako nešto izbaci iz Komisije. Sea Shepherd je stalno ponovo optuživao Japan da potplaćuje nacije Kariba, Afrike i  Pacifika.

Prisustvo Nauru i Kiribata u Ulsanu, uz Solomonska ostrva i Tuvalu, pojačalo je zabrinutost Australije o japanskom uticaju na Pacifiku. Diplomate iz svake od tih zemalja su poricale da su njihove glasove kupili Japanci.

Svaka od tih malih nacija ( na primer Tuvalu sa populacijom od samo 8000 stanovnika ) ima glas koji je jednako važan kao glas Australije ili Sjedinjenih američkih država. Ako Japan korumpira i pridobije dovoljan broj tih malih zemalja, oni mogu oboriti globalnu zabranu komercijalnog kitolova.

Bivši predstavnik Solomonskih ostrva u Komisiji, Albert Vata, objasnio je detalje korupcije od strane Japana. ''Japanci plaćaju učešće vlada tih zemalja'', rekao je on. ''Oni finansijski pomažu učešće delegacija na sastancima, u obliku troškova avionskog prevoza i drugih troškova.'' Njegove tvrdnje su bile potvrđene od strane bivšeg Ministra za ribolov Solomonskih ostrva, Nelsona Kile-a, koji je rekao da su Japanci plaćali te troškove tokom čitave protekle decenije. Predstavnik Instituta za istraživanje kitova je rekao da neke ljude može da zbuni pitanje davanja pomoći za učestvovanje na sastancima. ''To zapravo nije japanska vlada. Teško da možete naći bilo kakvu vezu sa japanskom vladom.''

Naravno, ovo je istina. Japan je odličan u skrivanju svoje korupcije. Ona se može otkriti samo ukoliko potplaćene nacije obelodane korupciju, što omogućava istini da izađe na videlo.

Nastavljajući da potplaćuje male ostrvske nacije, Japan osniva Svetsko veće kitolovaca u Port Alberniju ( Britanska Kolumbija, Kanada ), da ohrabri urođenički kitolov širom sveta.
Japan održava globalnu kampanju da podstakne širenje ubijanja kitova u rasponu od reklamiranja urođeničkog kitolova do potkupljivanja siromašnih nacija za pridobijanje glasova.

Japanski kitolovni brodovi se pripremaju za masovno ilegalno klanje kitova u Antarktičkom rezervatu za kitove krajem ove godine. Sea Shepherd ima nameru da spreči tu piratsku kitolovnu operaciju.  
''Japanci su postali nacija bezakonja kad su stigli dotle da eksploatišu svetske okeane i kolju kitove'', rekao je kapetan Pol Votson, osnivač i predsednik Sea Shepherd organizacije. Pored nepoštovanja međunarodnih zakona za zaštitu okeana, Japan sada slabi vlade malih zemalja korumpirajući njihove službenike, što jača korupciju i skandale u tim nacijama. Već smo videli koju je štetu Japan naneo Santa Luciji, San Vinsentu i Grenadi, jačajući korupciju u zamenu za glasove u prilog ubijanju kitova. Sada sa pristupanjem Solomonskih ostrva Komisiji, sa čim smo bili upoznati svo vreme, pozivamo Međunarodnu komisiju za kitolov da istraži motive svake od tih marionetskih nacija da pristupe IWC-u.''

2.Informacije sa sajta Greenpeace organizacije
 http://www.greenpeace.org/international
 http://archive.greenpeace.org/whales

 

Kitovi nisu na prodaju

16. januar, 2002. godine: Posle šest nedelja praćenja japanske flote na Antarktiku, aktivisti Greenpeace-a na palubi broda Arctic Sunrise ( ''Arktički izlazak sunca'' ) izrazili su svoje iskreno razočarenje zato što uprkos svim njihovim naporima novac može biti odlučujući faktor u opstanku kitova.
''Japanska vlada je odlučna u tome da svim sredstvima postigne obnavljanje ( legalnog ) kitolova. Ona kupuje glasove i tako konačno kupuje svetske kitove'', rekla je aktivistkinja u Greepeace-u, Sara Dati na konferenciji za novinare na brodu ''Arctic Sunrise''.  
Istraživački dokument objavljen danas pokazao je nove preneražavajuće iznose novca koji prelazi iz ruke u ruku da bi oborio trenutnu zabranu komercijalnog kitolova. U 2001. godini više od 47 miliona američkih dolara je potrošeno za kupovinu glasova šest zemalja. Taj novac je japanska Agencija za ribarstvo opisala kao novčanu pomoć, ali Predsednik vlade Antigve i Barbuda priznao je da je novac bio nadoknada za glasanje sa Japanom u korist kitolova. Japan je takođe javno priznao da kupuje glasove, ali niko nije tome dodao cenu koju plaćaju japanski poreski obveznici. (1)
Prema službenim podacima ODA-e i štampanim izveštajima iz Instituta za istraživanje kitova, novčana pomoć ribarima prelazi 210 miliona američkih dolara – dok subvencije za istraživanje kitolova iznose 113 miliona dolara.Ukupan iznos utrošen od početka zabrane kitolova 1987. godine je bio veći od 320 miliona dolara, iako ovo ostavlja po strani ostale troškove u kampanji za ponovo legalizovanje kitolova. Greenpeace izveštava da su japanska ministarstva zaposlila međunarodne lobiste i PR agencije, kao i da plaćaju reklamiranje te kampanje.

''Dok japanska ekonomija trpi opadanje, naša vlada gubi milione jena da prisili svet na vraćanje legalnog kitolova'', rekao je japanski aktivista Juko Hirono. ''Japan ne bi trebalo da koristi tako ekstremne metode da dobije ono što želi. Svaki član japanskog društva plaća za to i nema čak ni pojma o tome.''
Juko je jedan od 30 Greenpeace članova posade na brodu Arctic Sunrise koji je pretrpeo surovu antarktičku klimu da zaustavi ubijanje kitova. Oni su bili svedoci harpuniranja kitova i u pokušaju da to spreče bili su polivani iz vodenog topa velike snage sa broda-fabrike Nisshin Maru. Nedavno je otkriveno da su kitolovci pobili više od 200 malih sivih kitova preko njihove kvote od 440.

Napomene urednika:

  1. U vreme blizu sastanka IWC-a 2001. godine, stariji član japanske delegacije, gospodin Komatsu, potvrdio je da je Japan kupovao glasove. U intervjuu australijskoj televiziji ABC, gospodin Komatsu je priznao da je Japan koristio ''instrumente diplomatske komunikacije i obećanu prekookeansku pomoć za razvoj da bi uticao na članove Međunarodne komisije za kitolov.'' Ovo je bilo nezavisno potvrđeno od strane predsednika vlade Antigve i Barbuda, Lestera Birda. Karipska novinska agencija, CANA, snimila je njegovu izjavu: ''Sve dotle dok kitovi nisu ugrožene vrste, ne vidim bilo kakav razlog da ne damo podršku Japancima, i naknada za to je što će nam dati nešto novčane pomoći. Neću da budem hipokrita; to je deo razloga zbog kojih to radimo.''

  2. Kupovanje glasova od strane Agencije za ribolov je okupljajući momenat. Na sastanku 1993. godine, Agencija za ribolov je imala samo četiri zemlje na platnom spisku. Do 1999. godine bilo ih je sedam. Japan je kupio još jednu zemlju u 2000. godini i još dve u 2001. Agencija sada uživa podršku deset nacija čije je glasove kupila: Antigva i Barbuda, Dominika, Gvineja, Grenada, Sant Vinsent i Grenadini, Santa Lucija, Sant Kits i Nevis, Solomonska ostrva, Panama i Maroko. Svaka od njih, osim Maroka, glasa sa Japanom na svaku temu o kojoj se raspravlja.

  3. Glasovi tih zemalja, u kombinaciji sa zemljama poput Kine, Koreje, Norveške i Rusije, koje glasaju sa Japanom zbog svojih sopstvenih razloga, znače da Agenciji za ribolov nedostaje još 3 do 4 glasa da bi imali većinu u IWC.

  4. Korišćenje novca radi oslabljivanja međunarodnih institucija postaje rastući trend Japana. U poslednje dve godine japanski službenici su koristili tu taktiku u izborima za direktore agencija u UN, napadaju slabu zaštitu za kitove u CITES i, sve češće, u pokušajima da povećaju broj Nobelovih nagrada dodeljenih Japanu. (Pogledajte: ''Koliko je japanska vlada potrošila novca u svojim pokušajima da obori zabranu komercijalnog lova kitova?'')

 LISTA DRŽAVA UČESNICA MEĐUNARODNE KOMISIJE ZA KITOLOV- INTERNATIONAL WHALING COMMISSION
 (Total 71) http://www.iwcoffice.org/

Antigua & Barbuda

Argentina

Australia

Austria

Belgium

Belize

Benin

Brazil

Cambodia

Cameroon

Chile

China, People's Rep of

Costa Rica

Côte d'Ivoire

Czech Republic

Denmark

Dominica

Finland

France

Gabon

The Gambia

Germany

Grenada

Guatemala

Guinea, Rep of

Hungary

Iceland

India

Ireland

Israel

Italy

Japan

Kenya

Kiribati

Korea, Rep of

Luxembourg

Mali

Marshall Islands, Rep of

Mauritania

Mexico

Monaco

Mongolia

Morocco

Nauru

The Netherlands

New Zealand

Nicaragua

Norway

Oman

Palau

Panama

Peru

Portugal

Russian Federation

San Marino

St. Kitts & Nevis

St. Lucia

St. Vincent & The Grenadines

Senegal

Slovak Republic

Slovenia

Solomon Islands

South Africa

Spain

Suriname

Sweden

Switzerland

Togo

Tuvalu

UK

USA

 

 

Dodatne informacije na nekima od brojnih sajtova o ovoj temi:

1http://www.gnn.tv/articles/1283/Japan_Save_the_
Whales_So_We_Can_Kill_Them

 Fears Japan to extend whaling program, Australian Broadcasting Corporation, April 1, 2005
2 While the International Whaling Commission is marginally anti-whaling at the moment, their decisions come with no legal power in and of themselves (only Norway defies them). They are not a conservation organization, rather, somewhat like Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna (CITES), they are a commission represented by whatever nations wish to join and pay their dues, dealing in the regulation of endangered species’ (whales in this case). Any conservation efforts headed by the International Whaling Commission should be taken dubiously. Rather then being suckered in by Whale Adoption Project try any other number of respectable conservation organization’s Adopt a whale programs.
3 Embattled Behemoths, John Carey, National Wildlife Federation, May/June, 1995
4 Contemporary State of Marketable Ecosystems in PDF, or in html format, study by the NOAA Office of Science and Technology
5 Sea Shepherd News release from 2003, Japan Threatens to Become Rogue Whaling Nation
6 Japan to extend research whaling in Antarctic, Kenji Hall, AP, April 1, 2005
7 Whale hunting debate turns nasty, Australian Broadcasting Corporation, May 27, 2002
8 BUYING THE WORLDS WHALES, Greenpeace, January 16, 2002
9 Hunting or tourism? Iceland’s tough whaling choice, AFP July 18, 2004
10 Eco 2004’s daily briefing from the IWC meeting in Italy.

Autor: K. S.

Najčitaniji tekstovi

Novi tekstovi

Svi tekstovi u rubrici

Foto Galerije

Časopis Udruženja

szz casopis6 7 thumb

szz casopis4 5 thumb

szz casopis2 3 thumb

szz casopis01 thumb

SZZ @ Facebook