Vesti

Etela Merk S

 

Žrtva požara u Bačkoj Topoli Etela Merk

09. mart 2011. | 12:02 → 19:41 | Izvor: Beta, RTV, Tanjug

Etela Merk iz Bačke Topole, koja se zalagala za zaštitu napuštenih i zlostavljanih životinja, poginula je u požaru koji se desio tokom noći, saopštila je danas Vojvođanska zelena inicijativa.

Ona se ugušila u požaru koji se desio u kući u kojoj je živela sa svojim sinom. Kuća je u sklopu salaša u okviru kojeg je i azil za životinje, navodi se u saopštenju.

Prethodno je na salašu bila isključena struja, zbog duga od 45.000 dinara. Merkova je tražila da se isključenje struje odgodi, jer azil zbrinjava više od 500 pasa i više od 100 mačaka.

Sin Etele Merk nije boravio na salašu u trenutku požara, piše u saopštenju.

Radnici komunalnog preduzeća iz Bačke Topole popravljaju ogradu azila, koja je stradala u požaru, kaže za Radio Novi Sad predsednik opštine Bačka Topola Atila Babi.

Posle požara opština preuzela brigu o životinjama u azilu

Predsednik opštine Bačka Topola Atila Babi izjavio je večeras da su zbrinute sve životinje u azilu na salašu 116, posle jučerašnjeg požara, kao i da će se o njima privremeno starati Javno komunalno preduzeće "Komgrad" iz tog mesta.

Babi je rekao da je obezbeđena ishrana životinja u azilu, neophodna veterinarska nega, a sutra će biti utvrđen i njihov tačan broj.

On je dodao da su to mere privremene brige, a da će u narednih mesec dana biti napravljen plan njihovog trajnog zbrinjavanja, pri čemu je pomenuo mogućnost premeštanja u druge azile.

Kako izveštava lokalna TV Omega Etela Merk osnovala je na salašu 116 kod Bačke Topole azil za nezbrinute životinje pre 10 godina,kada je preuzela 200 pasa iz jednog dislociranog azila u Beogradu.

Tokom svog dugogodišnjeg rada s napuštenim životinjama, zbrinula je veliki broj pasa lutalica sa područja opštine Bačka Topola i udomila veliki broj napuštenih životinja.

Prema poslednjim podacima koje je dala toj televiziji u azilu je bilo 350 pasa i oko 70 mačaka.

Azil je bio u teškoj situaciji jer su zbog ekonomske krize neke kompanije-donatori otkazali finansijsku pomoć.

Zbog neisplaćenog računa za utrošenu električnu energiju za nekoliko meseci, kako navodi taj medij, struja u kući je bila isključena.

Izvor vesti: RTV

******************

Vlasnica azila stradala u požaru

09/03/2011 - 21:16

U požaru koji je izbio u Bačkoj Topoli, u kući u okviru koje je bio i azil za napuštene i zlostavljane životinje, ugušila se vlasnica azila Etela Merk.

Etelini prijatelji sumnjaju da je uzrok požara bila prevrnuta sveća, s obzirom na to da je proteklih nekoliko nedelja na salašu bila isključena struja zbog duga od 45.000 dinara.

Peđa Jovanović, koji je godinama pomagao u obezbeđivanju hrane za napuštene životinje, kaže da je Etela spavala u kući kada je požar izbio i da su vatrogasci došli kada je gotov cela kuća izgorela. Na salašu je ostalo oko 500 pasa i više od 100 mačaka o kojima je Etela svakodnevno brinula.

Predsednik opštine Bačka Topola Atila Babi rekao je za„Dnevnik„ da će JKP „Komgrad„ zbrinuti životinje, a da će se kasnije doneti odluku o tome šta će se s njima učiniti.

U trenutku požara petogodišnji sin Etele Merk nije boravio na salašu.

Etela je poslednjih godina uspevala da obezbedi hranu za oko 600 životinja, ali je imala problem s novcem za režije i druge potrebe koji je sve teže pribavljala. Gomilali su se računi za struju, nije uspevala ni da izmiri ratu za terensko vozilo koje je uzela na lizing.

– Struju su joj isključivali sigurno petnaest puta do sada, ali nikada nije bila bez struje ovako dugo kao ove zime. Svaka zima za nju je bila veoma teška. Put do salaša često je bio neprohodan, zbog čega je bila primorana na to da kupi terensko vozilo. Kolima je svakog dana išla u grad. Ostavila bi sina u vrtiću i obilazila grad u potrazi za napuštenim životinjama – priča njen prijatelj Peđa.

Kada su joj isključili struju i oduzeli vozilo, sina je prihvatila porodica iz Bačke Topole da bi mogao nastaviti da pohađa vrtić. Opštini se stalno obraćala za pomoć, ali prave podrške, kaže Peđa, ipak nije bilo.

– Dobila je dva puta nešto više od 20.000 dinara i vozilo na korišćenje kada su joj oduzeli njeno. Ipak, troškovi održavanja tolikog broja životinja bili su znatno veći i s te strane gledano, opština nije učinila gotovo ništa – kaže Peđa.

Peđa Jovanović priča da je Etela bila veliki entuzijasta, i podseća na to da je ona u Bačku Topolu prenela oko tri stotine pasa lutalica iz zatvorenog beogradskog azila. Prodala je svu svoju imovinu da bi napuštenim psima i mačkama obezbedila dom. Međutim, upravo činjenica da je sa sobom povela životinje iz druge opštine bila je argument lokalnih vlasti da joj retko izađu u susret. I u jučerašnjem razgovoru za „Dnevnik„ predsednik opštine nije bio drugačijeg mišljenja.

– Ti psi nikada nisu bili zbrinuti na odgovarajući način. Kinolog sam i znam kakva je nega potrebna životinjama. Ona je dovela u našu opštinu životinje koje nisu mogli zbrinuti u daleko razvijenijoj sredini i sada nas prozivaju u medijima jer navodno ništa ne činimo. Hajde da ja sad sve te životinje prenesem u Suboticu, da vidimo hoće li se njihovi čelnici složiti s tim – kaže Babi.

S druge strane, Etelin prijatelj i ljubitelj životinja Peđa Jovanović kaže da je salaš bio prava oaza za životinje, za koju postoji uredna dozvola iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu Republike Srbije.

– Okružen s nekoliko jutara zemlje, salaš je bio prostrano, mirno i udobno mesto za sve napuštene životinje. Tu su leti dolazili da rade i pomažu volonteri iz Francuske, a ona je uspela da oko stotinu životinja udomi u inostranstvu – kaže bolom skrhani Jovanović.

Životinje preče od slikarstva

Etela Merk je bila magistar slikarstva, a pre otvaranja azila za napuštene životinje radila je kao profesorka na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Želja joj je bila da nastavi da slika, ali bi to, kako je izjavila pre samo nekoliko meseci, bio egoizam kada je toliko mnogo onih kojima je potrebna pomoć.
Ona je u septembru uputila javni apel za pomoć u kojem je navela da je poslednju godinu potrošila mnogo energije, obilazeći razne nadležne institucije, gde su svi hvalili njen rad, ali su bili nemoćni da joj izađu u susret.

L. Niković

Izvor vesti: Dnevnik

************************

Tragična sudbina zaštitnice životinja iz Bačke Topole

B. Vučković - 10.03.2011. - 23:16

Etelka Merk, vlasnica privatnog azila za životinje, poginula je u požaru na salašu 166 na periferiji Bačke Topole, na kojem je sa petogodišnjim sinom brinula o 350 pasa i stotinak mačaka...
Zaštitnica životinja bila je sama na salašu jer je sina ostavila kod prijatelja, a požara je, prema prvim informacijama, najverovatnije izazvala sveća ili peć, jer je salašu zbog duga isključena struja.

Prve komšije, udaljene kilometar od azila „Happy Animals Home - Haho”, primetile su dim i pozvale vatrogasce koji su se izborili sa stihijom. Onda su zatekli telo nesrećne žene. Njen prijatelj Predrag Jovanović pretpostavlja da je sveća prouzrokovala tragediju.

- Ili možda peć. Etelki je bila isključena struja zbog duga od 45.000 dinara. Sin joj je u Bačkoj Topoli pošto nije mogla da plaća ratu za lizing, pa su joj oduzeli terensko vozilo kojim je jedino zbog nepristupačnog prilaza kući mogla do grada i nazad. Etelka ima i ćerku koja živi sa ocem u Beogradu, ali nijedno od njene dece još ne zna da je izgubilo majku - kaže Jovanović koji je prijateljici mnogo pomagao u njenoj borbi za opstanak azila.
Poznanici pričaju da je Etelka neposredno pre požara posetila prijatelje koji su hteli da joj pomognu oko pripreme za osmomartovsku priredbu u vrtiću.

- Pronašli su je vatrogasci kod ulaznih vrata. Možda je pokušavala da izađe iz sobe, ali nije uspela. Vatrena stihija nije dospela do dela gde su smeštene životinje i one sada imaju hrane za najviše tri dana. Ali, šta će biti s njima, to niko ne zna. Etelka im je posvetila život, a nije imala podršku opštine, već je molila ljude da je voze traktorom, nadležne da joj ne isključe odmah struju i u svemu je uvek bila sama - kaže Jovanović.

Vojvođanska zelena inicijativa nedavno je uputila javni apel za pomoć privatnom azilu u Bačkoj Topoli. Etelka Merk rekla je tada za „Blic” da „iako komunalci pse lutalice sa teritorije Bačka Topola donose u njen azil, predstavnici lokalne samouprave ne žele da joj pomognu da prebrodi finansijsku krizu". Objasnila je tada da nije više bila u mogućnosti da plati račune, pomoćnike i stalnog veterinara.

U opštini Bačka Topola kažu da „iako je polovina životinja pre 10 godina doneta po zatvaranju jednog beogradskog azila, posle smrti Etelke Merk biće učinjeno sve da psi ne budu gladni i da ne počnu da lutaju ulicama".

„Etelka je živela kao u paklu”

TUGA - Poznanici Etelke Merk kažu da je nesrećna zaštitnica pasa i mačaka iz Beograda došla da živi na salašu, na kom u početku nije bilo ni struje, ni vode. „Ona je akademska slikarka i nekoliko godina je držala časove likovnog vaspitanja. Prvih godina su je često posećivali prijatelji. Ali kasnije su se svi izgubili iz njenog života koji podseća na pakao", kažu poznanici.

„Ako mi isključe struju, doći će do katastrofe”

BRIGA - Ako mi isključe struju, može doći do katastrofe. Predlagala sam opštinarima da napravimo ugovor i da mi pomognu, jer su tri kompanije koje su me donirale zbog krize propale. Učinila sam mnogo za Bačku Topolu i radnici „Komgrada” mi stalno donose pse o kojima se brinem, radim puno s njima i za stotine sam našle udomitelje. Zakonski postoji osnov da mi mesne zajednice i opština pomognu, ali nema dobre volje - rekla je 22. februara za „Blic” Etelka Merk.

Izvor vesti: 24 sata

******************

Uzrok požara u azilu nepoznat

Bačka Topola -- Etela Merk vlasnica azila za napustene pse i mačke preminula je preksinoć u požaru koji je izbio na salašu u kojem je živela. Životinje za sada zbrinute.

(Tanjug)

Predsednik opštine Bačka Topola Atila Babi kaže da su zbrinute sve životinje u azilu i da će se o njima privremeno starati Javno komunalno preduzeće Komgrad.

Uzrok požara još nije poznat i istražni organi rade na njegovom otkrivanju. U požaru je potpuno izgorela unutrašnjost kuće, a u toku je veštačenje na utvrđivanju mogućeg uzroka požara.

Babi je rekao da je obezbeđena ishrana životinja u azilu, neohodna veterinarska nega, a sutra će biti utvrđen i njihov tačan broj.

On je dodao da su to mere privremene brige, a da će u narednih mesec dana biti napravljen plan njihovog trajnog zbrinjavanja, pri čemu je pomenuo mogućnost premeštanja u druge azile.


Merkova čuvala preko 400 životinja

Etela Merk osnovala je na salašu 116 kod Bačke Topole azil za nezbrinute životinje pre 10 godina,kada je preuzela 200 pasa iz jednog dislociranog azila u Beogradu.

Tokom svog dugogodišnjeg rada s napuštenim životinjama, zbrinula je veliki broj pasa lutalica sa područja opštine Bačka Topola i udomila veliki broj napuštenih životinja.

Merkova je uz pomoć nekoliko radnika i retkih prijatelja brinula se o napuštenim psima i mačkama kojih po različitim procenama ima između 400 i 600.

Iako je imala velike probleme, prvenstveno finansijske zbog kojih joj je isključena struja, njeni prijatelji i poznanici kažu da se na sve moguće načine borila za prava napuštenih životinja.

Ovi psi nisu najveci gubitnici u ovoj tragediji. Etela ima dvoje dece od kojih je jedno, starija ćerka zbrinuta. Njen sin trenutno se nalazi kod prijatelja, još uvek se ne zna kako i kod koga će nastaviti svoj život.

Izvor vesti: B92

*****************

Strepnje posle smrti vlasnice azila

Opština obećala brigu o 350 pasa i mačaka

BILJANA VUČKOVIĆ | 11. 03. 2011. - 00:02h | Foto: B.Vučković

SUBOTICA - Magistarka slikarstva Etelka Merk, vlasnica azila za pse i mačke u opštini Bačka Topola, koja je pre tri dana nastradala u požaru na salašu 166, nije za sobom ostavila u žalosti samo decu, prijatelje i rodbinu, već je njenom smrću dovedena u pitanje i sudbina više od 350 pasa i stotinu mačaka o kojima je 10 godina brinula jedino ona.

Oni koji su bili uvek uz Etelku sada strahuju za životinje i očekuju najgore.

Međutim, životna priča vlasnice azila, završena tragedijom na salašu na periferiji Bačke Topole, pokrenula je niz nedoumica i pitanja kada je reč o zaštiti životinja i odnosu gradskih uprava prema tom problemu. Prema rečima prijatelja Etelke Merk, ona je ”ceo život posvetila zbrinjavanju pasa i mačaka, čineći uslugu gradskom komunalnom preduzeću, međutim, nikada od nikoga nije dobila pomoć, osim od sponzora koje je sama pronalazila pa je njena smrt zapravo početak ekološke katastrofe“.

- Etelka se verovatno ugušila u sobi u kojoj je spavala zbog sveće ili peći za grejanje na loženje jer joj je bila isključena struja. Na sreću, dete joj je bilo kod prijatelja. Imala je dug za struju 80.000 dinara, molila je da je ne isključe, a ipak jesu iako je dug smanjila na pola. Tada je Vojvođanska zelena inicijativa uputila apel za pomoć azilu da bi se skrenula pažnja da može doći do katastrofe zbog finansijskih problema. Nažalost, tako je i bilo, ali niko nije mogao da zamisli da će prva žrtva biti Etelka - kaže Predrag Jovanović, jedan od retkih Etelkinih sugrađana koji joj je pomagao.

Prema njegovim rečima, „oni koji su bili uvek uz Etelku sada strahuju za životinje i očekuju najgore“. Predrag Jovanović kaže da je opština Bačka Topola, odnosno komunalno preduzeće prihvatilo brigu o psima i mačkama, ali da veruje da će oni vremenom smanjiti broj životinja na najgori način.

- Našao sam čoveka kome ću platiti da jednom nedeljno obiđe životinje u azilu da bi znali kakva se briga vodi o njima. Etelkini psi i mačke nikada nisu bili gladni jer je imala sponzore za hranu, a od kada je ekonomska kriza napustila su je tri donatora zbog čega nije mogla uredno da plaća račune, stalnog veterinara i pomoćnika, ali je sve ipak sama stizala - kaže Jovanović.

Andor Luhović iz Vojvođanske zelene inicijative pretpostavlja da će deo životinja biti uspavan jer „dok je Etelka brinula o njima srcem, političari na azil gledaju kroz novac“.

- Kada smo snimali emisiju na njenom salašu neko je uz snimak koji postoji na „Jutjubu“ prikačio njenu izjavu kada kaže da se plaši šta će biti sa životinjama kada nje više ne bude bilo. Etelka je pre deset godina došla u Bačku Topolu iz Beograda sa puno pasa koje je spasila nakon zatvaranja jednog tamošnjeg azila i zbog toga lokalna samouprava nije želela da joj pomogne izgovarajući se da su to beogradski psi - kaže Andor Luhović. On tvrdi da bi jedno od rešenja bilo da se psi prebace u azile u druge gradove, ali je problem što su uglavnom svi prebukirani. - Hranila ih je brendiranom hranom, jako skupom i zato bi sada trebalo kontrolisati da neko tu hranu ne počne da preprodaje. Njeni psi i mačke su bili uvek raspoloženi, jer su bili zdravi, siti i voljeni, a sada, ko zna šta će biti sa njima - zabrinut je Andor Luhović.

Danas sahrana Etelke Merk

„Zar je morala tako tragično da strada da bi se saznalo koliko se žrtvovala i činila za ovaj grad. Svaka životinja joj je bila draga i svaku je prihvatala kao svog jedinog kućnog ljubimca. Grad bi trebao da joj bude zahvalan na tome, ali sada je kasno”, kažu prijatelji pokojne Etelke Merk, koja će biti sahranjena danas u Beogradu. Kako „Blic“ saznaje, otac njenog četvorogodišnjeg sina juče je došao po dečaka o kome će se ubuduće najverovatnije i starati.

Izvor vesti: Blic

***************

Finansiranje azila kod Bačke Topole

petak 11.03.2011 | 18:26

Bačka Topola -- Jelena Balašević, savetnica premijera Vojvodine, dogovorila s predsednikom opštine Bačka Topola Atilom Babijem interventnu pomoć azilu za napuštene životinje.

Etela Merk, koja je vodila taj azil za životinje, preminula je početkom sedmice, kada se ugušila u požaru koji je izbio na salašu nedaleko od Bačke Topole.

Etela Merk je sahranjena danas u Beogradu.

Nekoliko dana nakon pogibije Etele Merk, na salaš, na kome se ona brinula o napuštenim psima i mačkama, pokrajinska Vlada je dopremila interventnu pomoć za oko 500 pasa i mačaka koji su i dalje tu.

Dogovoreno je i da životinje obiđu veterinari kako bi ih pregledali.

U bačkotopolskoj opštini su veoma zahvalni na pomoći pokrajinske vlade. U opštini kažu da se razgovaralo i o dugoročnom rešavanju problema azila, ali i da to zahteva znatna sredstva.

Na pitanje zašto problem nije rešen ranije, s obzirom na to da je Etela ranije tražila pomoć, Pajtićeva savetnica i bačkotopolski gradonačelnik kažu da je zbog opšte krize jako teško odlučiti kome dodeliti pomoć i da je pronalaženje sredstava u vreme krize teže nego obično.

Izvor vesti: B92

****************

Rešenje za azil za životinje

subota, 12. mart 2011, 07:30

Četiri dana posle požara u Bačkoj Topoli, u kojem je stradala vlasnica azila za napuštene životinje Etela Merk, nađeno privremeno rešenje za oko 500 pasa i mačaka o kojima se brinula.

Magistar umetnosti Etela Merk deset godina se starala o napuštenim životinjama u svom azilu. Iako je tu brigu skoro u celosti preuzela od opštine Bačka Topola, od nje je dobijala vrlo malo pomoći. Azil je održavala sama uz pomoć prijatelja.
Insert iz serijala "Zelena patrola na delu" i izjave Atila Babi, Jelene Balašević i Nataše Biorac.

Dve nedelje pred tragediju isključena joj je struja zbog duga od 45 hiljada dinara.

U budžetu lokalne samouprave, kažu, nije bilo dovoljno novca. Kada su ponestale strane donacije, snalazila se kako je umela.

"Mi smo uvek bili voljni i davali novac i hranu za one pse koje smo ustupali njoj na čuvanje. Međutim, ona je čuvala pse ne samo iz opštine Bačka Topola, već i iz cele Vojvodine i Srbije. Opština Bačka Topola nije toliko velika da može da preuzme brigu o svemu tome", kaže predsednik opštine Bačka Topola Atila Babi.

Lokalna vlada obećava da će ubuduće za životinje u azilu obezbeđivati hranu.

"Pokrajinska vlada će interventno obezbediti hranu za tih 500 pasa i mačaka u azilu i obezbediće neophodne lekove i vitaminske dodatke. Već je iz robnih rezervi stiglo 150 kilograma hrane i hrana će sukcesivno stizati", rekla je savetnica predsednika Vlade AP Vojvodine Jelena Balašević.

Kratkoročno rešenje nije dovoljno, poručuju iz udruženja za zaštitu životinja.

"Država je dužna da u roku od 2 meseca da napravi pravilnik o prihvatilištima za napuštene životinje. Prihvatilište ne sme nikako zavisiti od požrtvovanosti jedne osobe", smatra Nataša Biorac iz udruženja za zaštitu životinja ORKA.

Održavanje azila poput ovog u Bačkoj Topoli godišnje košta oko deset miliona dinara. A zavisilo je baš od te jedne osobe.

Izvor vesti: RTS

Svi tekstovi u rubrici

Foto Galerije

Časopis Udruženja

szz casopis6 7 thumb

szz casopis4 5 thumb

szz casopis2 3 thumb

szz casopis01 thumb

SZZ @ Facebook